Mektić: Energičnije krivično goniti one koji se bave trgovinom ljudima

Piše: Er. M./Klix.ba
30.11.2015. u 15:35
4
9
Mektić: Energičnije krivično goniti one koji se bave trgovinom ljudima
4
1/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako BiH već petnaest godina poduzima planske, usklađene i dugoročne mjere kojim se problem trgovine ljudima nastoji staviti pod kontrolu.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias i šef Ureda međunarodne organizacije za migracije u BiH i subregionalni koordinator IOM-a za Zapadni Balkan Gianluca Rocco, održali su prezentaciju povodom završetka regionalnog projekta jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu.

"Ministarstvo sigurnosti BiH će nastaviti provoditi i koordinirati aktivnosti na sprečavanju trgovine ljudima, a osnovni cilj tih nastojanja bit će suzdržan u Akcionom planu suprotstavljanja trgovine ljudima 2016/19. koji će uskoro biti predložen Vijeću ministara BiH", kazao je Mektić

Dodao je da su neki od ciljeva prevencije trgovine ljudima, zaštita žrtava i svjedoka trgovine ljudima, kao i energičnije krivično gonjenje počinitelja ovih teških krivičnih djela.

Ured međunarodne organizacije za migracije (IOM) u periodu od jula 2014. do novembra 2015. godine provodio je regionalni projekt jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu.

Cilj projekta koji finansiraju Fond za razvoj IOM i Vlada Italije, je jačanje prekogranične saradnje u identificiranju i istraživanju slučajeva trgovine ljudima i krijumčarenja migranata.

IOM je pripremio izvještaj s preporukama koje se odnose na jačanje prekogranične saradnje, osmišljenih u saradnji s pravosudnim i agencijama za provođenje zakona iz svih zemalja Zapadnog Balkana. Ove preporuke predstavljaju područja koja je potrebno poboljšati i popis radnji i mjera predloženih zemljama u regiji u cilju jačanja prekogranične saradnje.

Zemlje Zapadnog Balkana su kroz historiju bile zemlje porijekla, tranzita i odredišta za žrtve trgovine ljudima i krijumčarene migrante.

Širenje granica EU (koje sada uključuju i zemlje na granici regije Zapadnog Balkana) i liberalizacija viznog režima (primjenjuje se na gotovo sve zemlje u regiji) stvorili su pomak u ilegalnim migracijskim tokovima: mnoge zemlje Zapadnog Balkana sada doživljavaju priliv ilegalnih migranata koji dolaze iz novih zemalja porijekla. Ovi novi migracijski tokovi predstavljaju rizik za sigurnost i stabilnost i za zemlje zapadnog Balkana i članice Evropske unije.

Sveobuhvatan mehanizam zasnovan na prekograničnoj saradnji unutar regionalnog okvira može se djelotvorno boriti protiv pojave trgovine ljudima i krijumčarenja migranata kroz pravilnu saradnju u identifikovanju počinilaca i žrtava, kroz upućivanje na relevantne nacionalne agencije i mehanizme, kao i kroz istraživanje slučajeva. Mnoge od zemalja Zapadnog Balkana su već započele proces usklađivanja njihovih zakonodavnih okvira i operativnih mehanizama sa pravnom stečevinom EU.

Potrebni su dodatni napori i podrška u sektorima prepoznatim od učesnika u navedenim tehničkim radionicama u organizaciji IOM-a, kako bi uskladili svoje operativne mehanizme i jačanje prekogranične saradnje u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv sveukupnog organiziranog kriminala.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: