Državni parlament
196

Mektić: Degradirate mentalni sklop građana prijedlogom da Špirić prati prevenciju korupcije

Er. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Državni parlamentarci danas su raspravljali o Prijedlogu odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Zastupničkog doma PSBiH rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije trebali bi pratiti Halid Genjac (SDA), Borjana Krišto (HDZ) i Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska).

Što se tiče Doma naroda PSBiH, predloženo je da u ovu komisiju budu izabrani Nikola Špirić (SNSD), Amir Fazlić (SDA) i Bariša Čolak (HDZ). Tačnije, sve parlamentarci iz stranaka koje čine vlast na nivou državnih institucija.

Najspornije ime u ovoj komisiji je ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikole Špirića s obzirom na to da su u septembru 2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije Špiriću zbog vjerodostojnih informacija o tome da je Špirić "uključen u javnu korupciju".

BiH dovela se tim prijedlogom u situaciju da čovjeka s američke crne liste za kojeg američke vlasti imaju vjerodostojne informacije da je uključen u korupciju prati rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Za riječ se tokom diskusije javio zastupnik SDS-a Dragan Mektić koji je rekao da nije mogao vjerovati ko je predložen u ovoj Komisiju i da li vlast stvarno u ovolikoj mjeri degradiraju mentalni sklop građana.

"Čitam i gledam: Nikola Špirić. To je čovjek koji je na crnoj listi SAD-a jer je duboko involviran u korupciju u BiH. To je čovjek koji ima nekoliko istraga“, rekao je Mektić.

Prekinuo ga je predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić koji je kazao da Zastupnički dom PSBiH treba da raspravlja samo o imenima članova iz ovog doma, a da je Špirić prijedlog iz Doma naroda PSBiH.