BiH
29

Mektić: BiH je prije 20 godina koristila mirovne misije UN-a, a sada svoje policajce šalje kao mirovnjake

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na samitu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, gdje je raspravljano o policijskim mirovnim misijama u svijetu, učestvovao je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Opći zaključak je da je BiH ostvarila značajne rezultate i da će u narednom periodu učestvovati u većem broju mirovnih misija.

"Postigli smo veoma dobar rezultat zahvaljujući našem radu i angažmanu. BiH je sada u Ujedinjenim nacijama prepoznatljiva kao država koja pokreće važne projekte kada je riječ o mirovnim misijama. Prije 20 godina BiH je bila 'korisnik' mirovnih misija, a sada mi svoje policajce šaljemo u ugrožene regije da pomažu u uspostavljanju mira", istakao je ministar Mektić.

BiH trenutno ima svoje policijske misije u tri zemlje svijeta i to na Kipru, u Sudanu i Liberiji.

Na samitu u Ujedinjenim nacijama BiH je predložila da svoje policajce šalje i u druge misije širom svijeta, a kako je istakao ministar Mektić uskoro se očekuje povratno pismo s konkretnim odgovorom iz UN-a.

"BiH će u narednom periodu u New York poslati policijskog oficira koji će u sjedištu UN-a raditi na pitanjima policijskih mirovnih misija. Pored toga, BiH će u narednom periodu moći izdavati certifikate na regionalnom nivou za vojne i policijske službenike kako bi na osnovu toga mogli obavljati mirovne misije širom svijeta", objašnjava Mektić.

Trenutno u tri mirovne misije u kojima učestvuju policajci iz BiH zastupljeno je 20 posto žena, a plan je da se u narednom periodu taj postotak poveća.

Sve troškove mirovnih misija snosi UN, a mirovnjaci iz BiH koji su učestvovali u tim misijama do sada su zaradili oko pet miliona KM.