Strožije kontrole
2

Mektić: Bh. građani i do sada su bili provjeravani na graničnim prijelazima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da bh. institucije posjeduju sva saznanja u vezi s detaljnijim kontrolama na graničnim prijelazima što može prouzrokovati određene gužve, ali je podvukao da se ništa posebno neće mijenjati za bh. građane.

"I do sada je prema građanima zemalja koje nisu članice Evropske unije bio manje ili više takav način kontrole. Svaka osoba i putna isprava je kontrolirana, dok su građani zemalja Evropske unije na lakši način prolazili granice te će se sada ovo odnositi na sve građane", podsjetio je Mektić.

Primjena usvojenih amandmana na Zakon o šengenskim granicama za sve putnike počinje sutra, 7. aprila, te se očekuju duža zadržavanja na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije, upozoreno je ranije iz BIHAMK-a.

Uredbom (EU) 2017/458 Evropskog parlamenta i Vijeća od 15. marta mijenjaju se trenutno važeći standardi obavljanja kontrola na granicama, a to se posebno odnosi na građane Evropske unije.

Do sada je bilo dovoljno da pripadnici granične policije obave osnovnu kontrolu ovih putnika brzom i jednostavnom provjerom validnosti putnih dokumenata građana Evropske unije.

Sada će se njihovi dokumenti morati provjeriti u bazama podataka i to Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrijebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.