Kartelska ubistva
10

Meksička policija otkrila masovnu grobnicu s 29 raskomadanih tijela

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Meksičke vlasti saopćile su da su pronašle 29 tijela upakovana u više od stotinu plastičnih kesa i bačenih u grob u nasiljem zahvaćenoj zapadnoj državi Jalisco.

Stopa ubistava u Meksiku skočila je na najviši nivo u prvoj polovini godine. Prošle godine u ovoj zemlji registrovano je 29.111 ubistava.

Državni tužilac u toj saveznoj državi rekao je na konferenciji za novinare da su istražioci ibrojali 13 kompletnih i 16 nekompletnih tijela od kada su ostaci pronađeni u općini Zapopan u prvoj sedmici septembra.

Državna administracija i državni tužilac saopćili su da su dvije žrtve žene i da su najmanje četiri osobe imale kriminalni dosije, ali nisu naveli više detalja.

Broj tijela mogao bi da poraste tokom istrage, rekao je izvor iz kancelarije državnog tužioca, koji nije želio da bude imenovan.

Narko karteli u Meksiku često vrše otmice i ubistva svojih suparnika, a mnoge sahranjuju u skrivenim grobovima širom zemlje.

Vlasti još nisu objavile da li je nova masovna grobnica povezana sa kartelskim nasiljem. Poznato je da u Jaliscu djeluje nekoliko ovih kriminanih organizacija, uključujući jednu od najozloglašenijih "Kartel Jalisca nove generacije".