{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mejakić i ostali: Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH

S
30.11.2007. u 14:14
0
0
Mejakić i ostali: Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH
0
Mejakić i ostali: Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH
Uvođenjem u materijalne dokaze transkripata izjava šest svjedoka, kao i “Uputstva za rad kriznih štabova” i “Naređenja o ponašanju prema ratnim zarobljenicima i civilnim izbjeglicama”, Tužilaštvo BiH je završilo dokazni postupak protiv četvorice optuženih za zločine počinjene tokom 1992. godine u prijedorskim logorima.
“Svjedoci čije izjave i transkripte Tužilaštvo želi uvesti već su unakrsno i direktno ispitani. Sud BiH je prihvatio prijedlog, ali ćemo se naknadno izjasniti o dokaznoj vrijednosti”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića za ubistva, silovanja, mučenja i premlaćivanja zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine.

Transkripti koji su priloženi sadržavaju izjave koje su svjedoci davali u toku istrage različitim domaćim i međunarodnim organizacijama. Priložen je i izvod iz “Uputstva za rad kriznih štabova naroda u opštinama” koje je izdala Vlada tadašnje Srpske Republike BiH u aprilu 1992. godine, te “Naređenje Centra stanice bezbjednosti Banja Luka o ponašanju prema ratnim zarobljenicima i civilnim izbjeglicama” iz augusta 1992. godine.

Tokom skoro godinu dana izvođenja dokaza protiv Mejakića, Grubana, Fuštara i Kneževića, Tužilaštvo BiH je saslušalo 45 svjedoka i predočilo 201 materijalni dokaz.

Sljedeće ročište je u petak, 6. decembra 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: