BiH
0

Mejakić i ostali: Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH

Sarajevo-x.com / BIRN
Uvođenjem u materijalne dokaze transkripata izjava šest svjedoka, kao i “Uputstva za rad kriznih štabova” i “Naređenja o ponašanju prema ratnim zarobljenicima i civilnim izbjeglicama”, Tužilaštvo BiH je završilo dokazni postupak protiv četvorice optuženih za zločine počinjene tokom 1992. godine u prijedorskim logorima.

“Svjedoci čije izjave i transkripte Tužilaštvo želi uvesti već su unakrsno i direktno ispitani. Sud BiH je prihvatio prijedlog, ali ćemo se naknadno izjasniti o dokaznoj vrijednosti”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića za ubistva, silovanja, mučenja i premlaćivanja zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine.

Transkripti koji su priloženi sadržavaju izjave koje su svjedoci davali u toku istrage različitim domaćim i međunarodnim organizacijama. Priložen je i izvod iz “Uputstva za rad kriznih štabova naroda u opštinama” koje je izdala Vlada tadašnje Srpske Republike BiH u aprilu 1992. godine, te “Naređenje Centra stanice bezbjednosti Banja Luka o ponašanju prema ratnim zarobljenicima i civilnim izbjeglicama” iz augusta 1992. godine.

Tokom skoro godinu dana izvođenja dokaza protiv Mejakića, Grubana, Fuštara i Kneževića, Tužilaštvo BiH je saslušalo 45 svjedoka i predočilo 201 materijalni dokaz.

Sljedeće ročište je u petak, 6. decembra 2007. godine.