BiH
0

Mejakić i ostali: Svjedočenje stražara iz logora

Sarajevo-x.com
Branko Starčević, svjedok Odbrane na suđenju četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima, rekao je kako je bio stražara u lorogu Omarska od juna do njegovog rasformiranja u augustu 1992. godine, te da u tom periodu "nije vidio" nikakvo nasilje nad zatočenima.

"Radili smo u tri smjene. U u mojoj je bilo 15-16 stražara. Sami smo sebi raspoređivali poslove jer nismo imali nadređenog. Nisam, barem u svojoj smjeni, vidio da su zlostvaljani zatvorenici, niti bih ja to dozvolio. Maltretiranli su ih samo specijalci koji su došli iz Banje Luke i ostali oko 15 dana. Oni su ih tukli i oduzimali im stvari", kazao je Starčević.

Državno tužilaštvo tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića za ubistva, silovanja, mučenja, premlaćivanja i zatvaranja Bošnjaka i Hrvata sa područja Prijedora u logore Omarska i Keraterm tokom 1992. godine.

Govoreći o uslovima u logoru Omarska, svjedok je rekao da su bili teški, prvenstveno zbog nedovoljnjog prostora i nehigije.

"Ali, u mojoj smjeni, zatvorenici su mogli izaći na zrak i oprati se. Svaki drugi dan su dolazili vojni ljekari i pružali potrebnu medicinsku pomoć ", kazao je Starčević.

Prema njegovim riječima, optuženog Željka Mejakića je vidio "jednom ili dvaput u logoru, nakon Kvočkinog odlaska".

Miroslav Kvočka bio je prvi komandant logora Omarska. Osuđen je na sedam godina zatvora u Haagu 2005. godine. Kvočku je na mjestu komandanta, prema navodima optužnice, zamijenio Mejakić.

"Znao sam od ranije da je Mejakić bio policajac, ali on nikada nije davao naređenja", naveo je svjedok rekavši da je "od specijalaca iz Banje Luke" saznao da se zatvorenici nalaze u logoru "jer su osumnjičeni za neko oružje".

"Kazali su mi da su zatvorenici tu radi ispitivanja. Ne znam ko ih je ispitivao. Nikada ih nisu vodili na ispitivanje noću, već samo danju", ustvrdio je Starčević.

Branka Stanar, drugi svjedok Odbrane, nije se pojavila na suđenju, a javnost nije upoznata sa detaljima njenog nedolaska.

Nastavak suđenja je 28. januara kada će prvooptuženi Željko Mejakić dati iskaz kao svjedok Odbrane.