{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mejakić i ostali: Suđenje zatvoreno za javnost

B
3.7.2007. u 13:12
0
0
Mejakić i ostali: Suđenje zatvoreno za javnost
0
Mejakić i ostali: Suđenje zatvoreno za javnost
Na zahtjev Tužilaštva BiH svjedočenje zaštićenog svjedoka K022 na suđenju četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima proteklo je iza zatvorenih vrata. Razlozi Tužilaštva za ovaj zahtijev, kao i odluka Sudskog vijeća, saopćeni su na zatvorenoj sjednici.
Državno tužilaštvo Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića tereti da su tokom 1992. godine učestvovali u mučenjima, premlaćivanjima, ubistvima i silovanjima prisilno zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm.

U optužnici stoji da je Duško Knežević u logoru Omarska zajedno sa drugim stražarima u junu 1992. godine u nekoliko navrata teško pretukao zaštićenog svjedoka K022.

"Sredinom juna 1992. godine svjedok K022 i još jedan logoraš su bili teško pretučeni u više navrata, uključujući i jednom kada su ih pretukli Duško Knežević i još jedan stražar upotrijebivši drveni pendrek i specijalnu palicu s metalnom kuglom na vrhu", stoji u optužnici.

Duško Knežević je, kako stoji u optužnici, 10. juna 1992. godine u 'Bijeloj kući' u logoru Omarska "zajedno sa još jednim stražarem tukao jednog logoraša i njegovog sina K022 koristeći drvenu palicu i posebnu palicu sa metalnom kuglom na vrhu, od čega su glava i cijelo tijela logoraša bili krvavi da bi ih narednog dana natjerali da ližu vlastitu krv".

Tužilaštvo Kneževića tereti da je od 24. maja o 30. augusta 1992. godine "redovno ulazio u logor Omarska po svojoj volji, gdje je neometano počinio ubistva i premlaćivanja zatočenika".

Nastavak suđenja je zakazan za 4. juli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: