BiH
0

Mejakić i ostali: Selekcija zatvorenika u logoru Manjača

BIRN Justice Report
Tužilaštvo BiH je u nastavku izvođenja materijalnih dokaza u predmetu “Prijedorske četvorke” predočilo depešu Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor o “selekciji zatvorenika iz Manjače”, te izvještaj o stanju u logorima Omarska, Keraterm i Manjača iz 1992. godine.

“Obavještavamo vas da je SJB Prijedor 22. augusta 1992. godine izvršila selekciju zatvorenika iz Manjače, te da ih je povukla u Trnopolje”, stoji u depeši koja je upućena Centru javne bezbjednosti Banja Luka, a koju je potpisao Simo Drljača.

Drljača je, kako stoji u optužnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), od 30. aprila do 31. septembra 1992. godine bio član Kriznog štaba Prijedor i načelnik Stanice javne bezbjednosti Prijedor. Poginuo je tokom akcije hapšenja u julu 1997. godine koju su provodili pripadnici SFOR-a.

Za ubistva, premlaćivanja, mučenja i silovanja Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine, Tužilaštvo tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

Tužilaštvo je kao materijalni dokaz predočilo i izvještaj o stanju u logorima Omarska, Keraterm i Manjača, te drugim objektima u kojima su 1992. godine bili zatočeni Bošnjaci i Hrvati.

“U izvještaju srpskih vlasti govori se o kategorijama zatočenika u logoru Omarska, uslovima zatočenja u Manjači, a spominje se i 4.000 zatočenika koji su prošli kroz Keraterm”, istakao je Peter Kidd, tužilac Tužilaštva BiH.

Među materijalne dokaze Tužilaštvo je uvelo i fotografiju kreveta i tlocrte objekata u sklopu logora Omarska, novinski članak koji govori o prebacivanju 1.560 zatočenika iz Trnopolja u Hrvatsku, te izvod iz uputstva za rad “Kriznog štaba srpskog naroda iz aprila 1992. godine”.

Tužilaštvo je također uvelo i dijelove transkripata šest svjedoka koji su svoje iskaze dali pred MKSJ-om u nekoliko predmeta o zločinima počinjenim na području Prijedora. Iskazi svjedoka nisu pojedinačno čitani jer su “strane upoznate s njima”.

Tokom predočavanja izjave jednog svjedoka, na zahtjev Tužilaštva, javnost je bila nakratko isključena sa suđenja. Razlozi isključenja saopćeni su na zatvorenoj sjednici, kao i odluka Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH do sada je uvelo 140 materijalnih dokaza, te saslušalo preko 40 svjedoka.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. novembar 2007. godine, kada bi Tužilaštvo putem videolinka trebalo saslušati zadnjeg svjedoka.