{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mejakić i ostali: Prebacivanje logoraša

S
21.2.2008. u 14:22
0
0
Mejakić i ostali: Prebacivanje logoraša
0
Mejakić i ostali: Prebacivanje logoraša
Odbrane Željka Mejakića, Momčila Grubana i Duška Kneževića predočile su Sudećem vijeću 104 materijalna dokaza, među kojima je i Izvještaj sprovodne službe o prebacivanju zatvorenika iz Omarske u logor Manjača.
"U Izvještaju stoji da je 21. augusta 1992. godine izvršeno prebacivanje 171 pritvorenika iz sabirnog - istražnog centra Omarska u logor ratnih zarobljenika na Manjaču gdje su predati službi komande logora. Istog dana je 169 zatvorenika sa Manjače prebačeno u prihvatni centar Trnopolje gdje su predati dežurnim aktivistima Međunarodnog crvenog krsta. Prebacivanje je obavljeno za 11 sati, te je učestvovalo 12 policajaca", rekao je Željko Mejakić i dodao da je on potpisao Izvještaj.

Za učešće u ubistvima, silovanju, mučenju i premlaćivanju zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorim Omarska i Keraterm tokom 1992. godine Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

Pri izvođenju dokaza Odbrana, Tužilaštvo je istaklo da kod određenih dokaza smatraju "malo spornu dokazna vrijednost i autentičnost".

Među materijalne dokaze Odbrana je predočila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SR BiH), te "akte procesne prirode vođeni protiv određenih osoba", kao i Izvod iz dogovora o međustranačkoj podjeli funkcija unutar SR BiH.

Sa izvođenjem materijalnih dokaza Odbrane će nastaviti 22. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: