{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mejakić i ostali: Prebacivanje logoraša

S
21.2.2008. u 14:22
0
0
Mejakić i ostali: Prebacivanje logoraša
0
Mejakić i ostali: Prebacivanje logoraša
Odbrane Željka Mejakića, Momčila Grubana i Duška Kneževića predočile su Sudećem vijeću 104 materijalna dokaza, među kojima je i Izvještaj sprovodne službe o prebacivanju zatvorenika iz Omarske u logor Manjača.
"U Izvještaju stoji da je 21. augusta 1992. godine izvršeno prebacivanje 171 pritvorenika iz sabirnog - istražnog centra Omarska u logor ratnih zarobljenika na Manjaču gdje su predati službi komande logora. Istog dana je 169 zatvorenika sa Manjače prebačeno u prihvatni centar Trnopolje gdje su predati dežurnim aktivistima Međunarodnog crvenog krsta. Prebacivanje je obavljeno za 11 sati, te je učestvovalo 12 policajaca", rekao je Željko Mejakić i dodao da je on potpisao Izvještaj.

Za učešće u ubistvima, silovanju, mučenju i premlaćivanju zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorim Omarska i Keraterm tokom 1992. godine Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

Pri izvođenju dokaza Odbrana, Tužilaštvo je istaklo da kod određenih dokaza smatraju "malo spornu dokazna vrijednost i autentičnost".

Među materijalne dokaze Odbrana je predočila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SR BiH), te "akte procesne prirode vođeni protiv određenih osoba", kao i Izvod iz dogovora o međustranačkoj podjeli funkcija unutar SR BiH.

Sa izvođenjem materijalnih dokaza Odbrane će nastaviti 22. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: