BiH
0

Mejakić i ostali: Početak izvođenja dokaza Odbrana

BIRN/Sarajevo-x.com
Na statusnoj konferenciji održanoj u četvrtak, 6. decembra, Odbrane četvorice optuženih su najavile da će kao svjedoke pozvati bivše stražare i isljednike iz Omarske, te je Sudsko vijeće odredilo početak iznošenja uvodnih riječi i saslušanja prvih svjedoka.

“Odbrane će imati mogućnost da svoje uvodne riječi i plan izvođenja svojih dokaza predoče Sudskom vijeću u utorak, 11. decembra. Također, Odbrane moraju Tužilaštvu BiH dostaviti svoje prijedloge na engleskom jeziku kako bi se tužilac, pisanim putem, mogao izjasniti do ponedjeljka, 10. decembra”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, i dodao da bi saslušanje prvih svjedoka moglo početi “10. ili 11. januara 2008. godine”.

Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. godine učestvovali u silovanjima, ubistvima, mučenjima i premlaćivanjima zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm.

Advokat Željka Mejakića, Jovan Simić, najavio je saslušanje preko 50 svjedoka, među kojima “direktne učesnike pojedinih događaja”, te istakao da bi, ukoliko Tužilaštvo BiH izmijeni optužnicu, broj svjedoka mogao biti manji.

“Mene zanima da li Tužilaštvo ostaje pri ovoj optužnici ili ne, jer je svima sada jasno da pristup hrani u Omarskoj nisu imali optuženi. Ukoliko bi Tužilaštvo izbacilo tu tačku optužnice, mi bismo zbog toga smanjili broj svojih svjedoka”, obrazložio je Simić.

Među svjedocima koje Odbrane žele saslušati, kako je istakao Simić, jesu bivši stražari i isljednici iz logora Omarska, te “direktni učesnici pojedinih događaja”.

“Odlučili smo da ćemo kao prvog svjedoka saslušati optuženog Mejakića, i za njegovo ispitivanje planirali smo dva do tri dana. Također smo planirali pozvati bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti koji su bili angažovani na ispitivanju osoba u sabirnom centru Omarska, te bivše stražare i svjedoke koji će pokazati da medicinska pomoć nije zavisila od osoblja”, rekao je Simić.

Odbrana Željka Mejakića je istakla da će kao svjedoke pozvati sudske vještake, koji će “objasniti nadležnost i funkcionisanje policije”, te kao materijalne dokaze predočiti “različite naredbe i dokumente koji pokazuju šta je bila nadležnost Mejakića”.

Odbrane Dušana Fuštara, Momčila Grubana i Duška Kneževića naknadno će predočiti Sudskom vijeću planove izvođenja dokaza.

Tužilac Kidd je istakao da prijedlozi Odbranâ sadržavaju generalne teme, te da nije upoznat “o čemu će govoriti svjedoci”.

“Odbrane žele pozvati veliki broj svjedoka a da ne znaju o čemu će oni govoriti. Smatram da Tužilaštvo BiH ima pravo da zna okolnosti na koje će oni davati svoje iskaze, kako bismo se mogli pripremiti za unakrsno ispitivanje”, obrazložio je Kidd.

Nastavak suđenja je zakazan za utorak, 11. decembar 2007. godine.