BiH
0

Mejakić i ostali: Neliječene rane iz Omarske

BIRN
Drugog dana svjedočenja Zlate Cikote, nekadašnje zatočenice u logoru Omarska, Tužilaštvo je završilo direktno ispitivanje, nakon čega je uslijedilo unakrsno ispitivanje Odbranâ.

Cikota (66) je u toku 1992. godine bila među 36 žena logorašica u Omarskoj. Kao svjedokinja Tužilaštva iskaz je dala na suđenju Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću, koji su optuženi za zločine nad civilima u prijedorskim logorima.

Zlata Cikota je rekla kako je, boraveći u logoru Omarska, svakodnevno viđala “ispitivače” koji su dolazili iz Banje Luke i Prijedora i koji su bili “naoružani do zuba”.

“Oni su svaki dan ispitivali ljude i tokom ispitivanja ih tukli. Neki su nakon tih premlaćivanja imali rane koje su se kasnije crvale jer nije bilo doktora da im pomognu. Jednom se ucrvala rana na glavi”, opisala je Cikota.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Jovan Simić, advokat prvooptuženog Željka Mejakića, predočio je svjedokinji izjavu koju je dala istražiteljima Haškog tribunala. Prema ovoj izjavi, Dragoljub Prcać, Miroslav Kvočka i Željko Mejakić su “bili na istom nivou i sa istim odgovornostima”, što je suprotno tvrdnji koju je izrekla u toku direktnog ispitivanja da je Mejakić “bio najodgovorniji”.

“Za mene je Mejakić bio glavni, a ostali su bili s njim i svi su odgovorni. Njemu su se obraćali svi i imao je svog šofera”, obrazložila je svjedokinja.

Dragoljub Prcać i Miroslav Kvočka su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđeni na pet i sedam godina zatvora za zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm. Obojica se od 2005. godine nalaze na slobodi.

I pored toga što je opisivala mučenja zatočenih u logoru Omarska, način na koji je svjedokinja Cikota odgovarala na pitanja izazvao je podsmijeh u sudnici – kako Odbranâ, tako i samog Sudskog vijeća – na što Tužilaštvo nije reagovalo.

Odbrane četvorice optuženih su zahtijevale da njihovim branjenicima bude dozvoljeno da se u nastavku suđenja brane sa slobode, čemu je Tužilaštvo prigovorilo, a Sudsko vijeće donijelo odluku da mjere zbog kojih je prethodno izrečen pritvor ostaju na snazi.

Sljedeće ročište je 17. maja 2007. godine.