BiH
0

Mejakić i ostali: Imenovanja novih branilaca

Sarajevo-x.com / BIRN
Sudsko vijeće koje zasjeda na suđenju Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću donijelo je odluku da njihove Odbrane tokom izvođenja dokaza mogu saslušati ukupno 60 od 121 predviđenog svjedoka, smatrajući da iskazi pojedinih svjedoka “nisu relevantni”, te ih “nije neophodno potrebno sve saslušavati”.

Vijeće je naložilo Odbranama da “u što skorijem periodu” predlože dodatne branioce za Momčila Grubana i Dušana Fuštara.

“U što skorijem vremenu neophodno je imenovanje dodatnih branilaca za Momčila Grubana i Dušana Fuštara jer je advokatu Vinku Kondiću potvrđeno rješenje za pritvor, dok je advokat Jovo Đukanović imenovan za sudiju Općinskog suda u Prijedoru”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Vinko Kondić, advokat Momčila Grubana, uhapšen je 7. decembra po nalogu Tužilaštva BiH i trenutno se nalazi u pritvoru jer se sumnjiči za zločine počinjene na području Ključa tokom rata.

Za ubistva, silovanja, mučenja i premlaćivanja zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine, Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

Odbrana Željka Mejakića je predložila 44 svjedoka, među kojima su i bivši stražari i isljednici iz logora Omarska, a Vijeće je odobrilo saslušanje 27 svjedoka, među kojima je i sam optuženi.

Od 19 predloženih svjedoka Odbrane Momčila Grubana prihvaćeno je njih 10, dok je od 55 svjedoka koji su bili predviđeni da svjedoče u korist Dušana Fuštara, odobreno njih 20, uz saslušanje dvojice vještaka.

Sudsko vijeće je prihvatilo da Odbrana Duška Kneževića sasluša sva tri predviđena svjedoka.

Sudsko vijeće je Odbranama stavilo na raspolaganje manje od 30 dana za izvođenje dokaza.

Na zahtjev tužioca Davida Schwendimana, predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić naložio je Odbranama da “u što skorijem roku” Tužilaštvu BiH dostave izjave prvih svjedoka koje će saslušati u januaru.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. januar 2008. godine.