{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mejakić i ostali: Dobar i vrijedan učenik

S
6.2.2008. u 16:49
0
0
Mejakić i ostali: Dobar i vrijedan učenik
0
Mejakić i ostali: Dobar i vrijedan učenik
Rajko Marmat i Milorad Stupar, svjedoci Odbranâ Željka Mejakića i Duška Kneževića, govorili su o učešću u obezbjeđenju logora Omarska i poznanstvu sa Mejakićem, te istakli da policija u logoru nije imala nadležnost nad isljednicima ili Teritorijalnom odbranom.
“Željka poznajem od 1975. godine jer sam mu tada bio nastavnik u osnovnoj školi. On je bio dobar i vrijedan učenik koji je upisao policijsku akademiju jer mu otac nije imao dovoljno sredstava da ga upiše u gimnaziju. U Omarskoj je bio aktivni policajac i u logoru je bio nadređen samo policijskoj službi”, rekao je Milorad Stupar, koji je kao pripadnik Teritorijalne odbrane obezbjeđivao “drugi prsten oko logora”.

Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića Tužilaštvo BiH tereti za silovanja, ubistva, mučenja i premlaćivanja zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine.

Svjedok Stupar je istakao da je za logor Omarska saznao krajem maja 1992. godine, kada je vidio “od 10 do 15 autobusa” koji su išli u pravcu rudnika u čijem kompleksu su bili zatočeni Bošnjaci i Hrvati.

“Moja je kuća na putu prema rudniku, i krajem maja 1992. godine sam vidio kolone autobusa punih ljudi. Kasnije sam kao pripadnik Teritorijalne odbrane bio angažovan na obezbjeđenju logora od vanjskih napada”, rekao je Stupar i dodao da je za vrijeme službe “gledao televiziju i igrao karti”.

Prema iskazu ovog svjedoka, u logoru Omarska zatočenici su bili “neobrijani i u prljavoj odjeći”, ali su dobivali “kuhanu govedinu sa krompirom ili rižom”.

Rajko Marmat, drugi svjedok Odbranâ, istakao je da je kao “pripadnik rezervnog sastava policije” također bio angažovan u obezbjeđenju logora Omarska, te da su sve naredbe dobivali od Sime Drljače, načelnika Stanice javne bezbjednosti Prijedor, koji je nakon rata, 1997. godine, ubijen prilikom hapšenja.

“Kada smo došli u logor 29. maja 1992. godine, dočekao nas je neki uniformisani specijalac iz Banje Luke, koji nas je rasporedio na stražarska mjesta i rekao da ne smijemo dopuštati upade ili bjekstvo muslimana. Kasnije su mene prebacili u prostoriju u kojoj je bila radioveza i odakle sam mogao čuti jauke iz sobe u kojoj su isljednici ispitivali zatočene”, prisjetio se Marmat.

Svjedok je istakao da su, po Drljačinoj naredbi, pripadnici rezervnog sastava policije iz Omarske krajem augusta 1992. godine učestvovali u “čišćenju” Korićanskih stijena, gdje su strijeljani zatočenici iz logora.

“U logor je došla policija iz Prijedora, koja je odvela zatočenike navodno na razmjenu u Travnik. Kasnije smo čuli da je bilo ubistava i Drljača je naredio da mi odemo gore i ‘očistimo’ Korićanske stijene. Neki su otišli gore i spuštali tijela u jamu”, rekao je Marmat.

Za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni su Darko Mrđa, na 17 godina, i Milomir Stankić, na 40 godina zatvora.

Odbrana Duška Kneževića nije imala pitanja za svjedoke.Nastavak suđenja je zakazan za ponedjeljak, 18. februar 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: