BiH
0

Mejakić i ostali: Bošnjaci pod zaštitom

Sarajevo-x.com/BIRN
Boro Vučenović i Svetozar Krecelj, svjedoci Odbranâ Željka Mejakića i Duška Kneževića, govorili su o zatvaranju Bošnjaka u “sabirni centar Omarska” tokom 1992. godine, te “profesionalnom i korektnom odnosu” koji je Željko Mejakić imao prema Bošnjacima sa područja Prijedora.

“Željko je nama govorio da treba čuvati muslimane te da je loše stanje u policiji. On je imao profesionalan i korektan odnos sa svim Bošnjacima i nama se niko nije žalio na njega. Neki su imali povjerenja u njega jer su ga poznavali odranije”, rekao je Boro Vučenović.

Pored Željka Mejakića, za ubistva, silovanja, mučenja, premlaćivanja i zatvaranja Bošnjaka i Hrvata sa područja Prijedora u logore Omarska i Keraterm tokom 1992. godine, Državno tužilaštvo tereti Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

“Mislim da je u to vrijeme Simo Drljača vedrio i oblačio, a ja ne znam da li je Željko imao neku funkciju u policiji u Omarskoj”, rekao je Vučenović.

Simo Drljača je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Prijedor i ubijen je tokom akcije hapšenja u julu 1997. godine koju su, na zahtjev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, provodili pripadnici međunarodnih snaga.

Vučenović je istakao da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Omarska štitio Bošnjake u selima Donji Jakupovići i Donja Lamovita od “kokošara-pljačkaša”, te je istakao da je u toku 1992. godine vojska odlazila “u čišćenja naselja i sakupljanje muslimanskog stanovništva”.

Drugi svjedok Odbranâ Svetozar Krecelj je istakao da je u “aprilu ili maju 1992. godine” jedan dio Bošnjaka odvođen u “sabirni centar Omarska” kako bi se spriječili “sukobi ili ubistva”.

“Znam da su neki uspjeli otići u inostranstvo, dok su muslimani iz Kevljana smješteni u sabirni centar u Omarskoj. Od Željka sam saznao da su neki ženini rođaci tamo, tako da sam im često nosio hranu i odjeću”, rekao je Krecelj i dodao da ne zna koji je posao Mejakić obavljao u Omarskoj.

Tokom unakrsnog ispitivanja, na pitanja tužioca Davida Schwendimana zašto je podatke o porodici svoje supruge tražio od Mejakića a ne nekog drugog, svjedok je odgovorio kako je smatrao da je Mejakić “mogao znati jer je policija imala nadzor nad logorom”.

“Mejakića sam pitao jer sam znao da oni imaju nadzor nad tim logorom i centrom, te sam pretpostavio da bi on mogao znati”, pojasnio je Krecelj.

Kneževićeva Odbrana nije imala pitanja za svjedoke Krecelja i Vučenovića.

Nastavak suđenja je zakazan za petak, 11. januar 2008. godine.