{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mehmeti Ozturk prebacivao turske migrante preko teritorije Makedonije i BiH

F
FENA
16.5.2008. u 10:23
0
0
Mehmeti Ozturk prebacivao turske migrante preko teritorije Makedonije i BiH
0
Mehmeti Ozturk prebacivao turske migrante preko teritorije Makedonije i BiH
Sud BiH je, nakon razmatranja i prihvaćanja Sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženog Mehmeti Ozturka, izrekao prvostepenu presudu kojom je Mehmeti Ozturk oglašen krivim za organizirani kriminal zbog krijumčarenja osoba.
Optuženi Mehmeti Ozturk osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Sud je optuženom Ozturku, kao sporednu kaznu, izrekao novčanu kaznu u visini od 20.000 KM, koju je dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

U izreci presude, između ostalog, stoji da je optuženi Mehmeti Ozturk, u julu i augustu 2007. godine, radi pribavljanja imovinske koristi, učestvovao u pripremanju i organizovanju prebacivanja migranata iz Republike Turske u druge države. Migranti nisu bili državljani, niti stalni stanovnici država odredišta, te nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u zemljama odredišta.

Optuženi Ozturk je dogovorio sa optuženim Yasarom Sarmaca, sa osobom po imenu Toni, te sa drugim njemu poznatim osobama da zajedničkim djelovanjem uz novčanu naknadu pripremaju i organizuju prebacivanja migranata iz Republike Turske u druge države.

Na taj način optuženi Ozturk je na temelju prethodnog dogovora postao pripadnik organizirane grupe koja se bavila prebacivanjem migranata iz Turske u druge države, preko teritorije Republike Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: