{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mehmet Emin Birpinar počasni građanin Kantona Sarajevo

F
7.5.2015. u 21:37
37
11
Mehmet Emin Birpinar počasni građanin Kantona Sarajevo
37
Na Svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je održana večeras u okviru manifestacije "Dani Kantona Sarajevo", uručena su najveća priznanja Kantona Sarajevo.
Otvarajući sjednicu, predsjedavajući Skupštine KS-a Sejo Bukva rekao je da manifestacija "Dani Kantona Sarajevo" počinje 2. maja, jer je na taj datum 1992. počela opsada Sarajeva, a završava 9. maja jer se tada obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjeskom ratu.

"Kao mjesto prožimanja svjetskih kultura, običaja i religija, i u prvom i u drugom naletu fašizma Sarajevo se obranilo tolerancijaom i hrabrošću svojih sinova i kćeri, od kojih su mnogi dali živote braneći sarajevski način života. Sa ovog mjesta vam poručujem da će Sarajevo takvo i ostati". istakao je Bukva.

Plaketa "Počasni građanin Kantona Sarajevo" dodijeljena je profesoru Mehmetu Eminu Birpinaru iz turskog grada Konye, koji je porijeklom iz Travnika, za izuzetne zasluge i doprinos u pružanju pomoći djeci KS-a te unapređenju međunarodne saradnje i razvijanju međunarodnih odnosa na načelima demokratičnosti, solidarnosti i humanosti.

On trenutno obavlja funkciju zamjenika ministra za zaštitu okoliša i urbanizaciju Republike Turske i član je nekoliko međunarodnih institucija, kao što je Američko društvo inženjera.

"Plaketa Kantona Sarajevo" posthumno je dodijeljena nedavno preminulom Safetu Plakalu, kao priznanje za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju Kantona i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti. Safet Plakalo (1950. - 2015.) bio je dramski pisac, pozorišni kritičar, teatrolog i osnivač Sarajevskog ratnog teatra.

Također, "Plaketa Kantona Sarajevo" dodijeljena je i Avdi Huseinoviću za izuzetan doprinos širenju istine o ratnim dešavanjima na području KS-a i BiH. Huseinović je autor velikog broja knjiga i dokumentarnih filmova iz perioda agresije na BiH čime je dao nemjerljiv doprinos da istina o agresiji i genocidu ne bude zaboravljena.

Kolektivno priznanje "Plaketa Kantona Sarajevo" dodijeljena je Fondu KS-a za izgradnju stanova za članove porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe u periodu od 1992. do 1995. za izuzetan doprinos u stambenom zbrinjavanju boračke populacije na području KS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: