Ogromni troškovi
127

Mehmedović predložio dodatno regulisanje za službenih vozila, 149 vozila na raspolaganju 24 sata

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Šemsudin Mehmedović (SDA) pokrenuo je incijativu kojom bi Predstavnički dom od Vijeća ministara zatražio da pokrene izmjene pravilnika o uslovima nabavke i korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine.

Prema incijativi ukinule bi se odredbe kojom posebnim aktom rukovodilac institucije može dopustiti kontinuirano korištenje službenog vozila tokom 24 sata dnevno. Također, ukinula bi se i odredba da "Ukoliko službenim vozilom upravlja samo jedno lice, u putni nalog upisuje se mjesečna kilometraža, a relacija u toku mjeseca navodi se samo za putovanja koja podrazumijevaju putovanja duža od 80 kilometara".

Umjesto ovoga bilo bi definisano da se ubuduće službena vozila institucija Bosne i Hercegovine koriste samo i isključivo u službene svrhe. Također, bili bi potrebno da Vijeće ministara utvrdi jasan kriterij ko u skladu sa službenim ovlaštenjima ima pravo na korištenje vozila 24 sata dnevno, a da o tome ne odlučuje rukovodilac agencije ili institucije.

Mehmedović je u obrazloženju naveo da je čak 149 službenih vozila stavljeno na raspolaganje 24 sata dnevno funkcionerima i državnim službenicima, a da taj broj nije konačan jer nisu sve državne institucije dostavile izvještaje.

Tako naprimjer Agencija za poštansku službu ima 13 zaposlenih, a njena tri rukovodioca imaju na raspolaganju službeno vozilo 24 sata dnevno. Tri vozila na raspolaganju 24 sata dnevno imaju i trojica rukovodioca Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine koja zapošljava 17 osoba.