BiH
0

Mehmedović: Oni koji su pali na ispitu 1995. mogu da poprave taj ispit kroz ulaganje u Srebrenicu

FENA
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Na inicijalnom sastanku koji je danas održan u Sarajevu, prezentiran je Program "Holandski doprinos Drugoj fazi izgradnje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari (PMC)".

"Holandski doprinos" uključuje finansijsku podršku rekonstrukcije radova i aktivnosti, ekspertski angažman mirovne organizacije PAX i Memorijalnog centra Kamp Westerbork, uključenost i podršku veterana Holandskog bataljona, te asistenciju Holandskog ministarstva vanjskih poslova.

Direktor holandskog Memorijalnog centra "Kamp Westerbork" Dirk Mulder, u izjavi za medije je kazao da će ovaj projekt trajati nekoliko godina, a da je sami proces započeo prije 15 godina kada su preživjeli i drugi akteri izrazili želju da se počne s renoviranjem Memorijalnog centra u Srebrenici.

"Osjećamo se povezani sa Srebrenicom, osjećamo snažnu konekciju zbog prisustva holandskih vojnika i želimo da pošaljemo snažnu poruku svijetu, 'Srebrenica se nikada više ne smije ponoviti'" kazao je Mulder odgovarajući na novinarsko pitanje čime su Holandska ambasada u BiH i Vlada Holandije motivirane da učestvuju u izgradnji.

Čitav projekt renoviranja košta oko milion eura, a kako je Mulder kazao, koristit će najbolje materijale za zgradu i druge objekte.

Predsjednik Upravnog odbora PMC-a Sadik Ahmetović je medijima potvrdio da su izvršene sve pripreme druge faze izgradnje, te zahvalio svima koji učestvuju u izgradnji i pozvao domaće i međunarodne institucije da u narednim godinama pomognu realiziraju ovog projekta.

"Mi nemamo ambiciju da će to biti za godinu ili dvije, ali imamo čvrstu odluku da ovaj projekt druge faze Memorijalnog centra u potpunosti dovršimo", rekao je Ahmetović.

Kroz ovaj program bit će realizirana četiri glavna projekta kao što je restauracija bivše zgrade Komande holandskog bataljona u bivšoj bazi u Potočarima, rekonstrukcija jedne osmatračnice u Potočarima i jedne opservacijske stanice, daljnja izgradnja kapaciteta uprave i direkcije PMC-a kao i udruženja preživjelih Srebrenice, davanje sadržaja rekonstruiranoj zgradi Komande holandskog bataljona kao što je kolekcija fotografija i izjava holandskih veterana te izložba, stalna postavka o međunarodnom prisustvu u Srebrenici.

Za Hajru Ćatić, predsjednicu Udruženja građana "Žene Srebrenice", sa sjedištem u Tuzli, današnja prezentacija druge faze izgradnje Memorijalnog centra puno znači, jer kako je kazala "mi ne dozvoljavamo da se zaboravi ono što se desilo Srebrenici". Istakla je da je dosad prikupljeno oko 4.000 fotografija nestalih Srebreničana koje će biti izložene u Muzeju.

Predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović kaže da je za preživjele Srebreničane Memorijalni centar sveto mjesto.

"To je za nas sveto mjesto, naše hodočašće, naša tuga, ali i obaveza svih onih koji su pali na ispitu od 1992. do 1995. godine da taj ispit poprave, a to mogu kroz ulaganje u Memorijalni centar, a za nas to puno znači", rekla je Mehmedović.

Kaže da su porodice prezadovoljne, jer vide da Holandija želi da pomogne Memorijalnom centru a tu će pored ostalog biti fokus i na priče preživjelih žrtava ali i holandskih vojnika koji su tada bili u službi u Srebrenici.

"Želimo da, kada budu davali izjave, da se potpišu kako bismo znali ko je dao izjavu da se možemo pozvati na nju", kazala je.