Kritika OHR-a
220

Mehmedović: Nije Schmidtovo da crta kartu investicija Srbije u BiH, hoćemo li imati HE na kostima?

N. V.
Screenshot: BHT1
Screenshot: BHT1
U jutarnjem programu državne televizije Bosne i Hercegovine gostovao je SDA-ov parlamentarac Šemsudin Mehmedović, koji je komentarisao aktuelnu političku situaciju u državi - usvajanje zakona o nepokretnoj imovini u RS-u, glasanje o Borjani Krišto, ponašanje međunarodne zajednice i drugo.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bi danas trebalo da raspravlja i glasa o Zakonu o nepokretnoj imovini RS-a što je minimalno izmijenjeni zakon, koji je OHR i Ustavni sud BiH već suspendovao, a odnosi se na ambicije Milorada Dodika da prisvoji državnu imovinu.

"Ja bih rekao da se igrokaz 'srpskog sveta' nastavlja. Ovo je jedan politički projekat kojim se ponovo destabilizira BiH, ali je vrlo jasan ishod. Očigledno je i da će probosanski članovi Predsjedništva BiH pokrenuti proces ocjene ustavnosti kod Ustavnog suda BiH", rekao je Mehmedović.

Kritikovao je ponašanje međunarodne zajednice u posljednjem periodu nazvavši ih takozvanom. Osim antibosanske politike stranaca, on ističe još i njihovo nepoštivanje međunarodnih sudova, što ranije nije bio slučaj.

"Takozvana međunarodna zajednica u posljednjih narednih nekoliko godina djeluju potpuno neprincipijelno, OHR se potpuno svrstava na stranu antibosanskih političkih opcija, šta više nagrađuje politike genocida i UZP-a. Prema tome ih ne možemo nazvati drugačije nego takozvana međunarodna zajednica", rekao je.

Na pitanje novinara Zvonka Komšića da li je možda ljut na međunarodnu zajednicu zbog njihove krivice za izbacivanje SDA iz vlasti.

"Moramo isključiti emocije, možemo biti ljuti koliko god želimo, ali je očigledno da se ne ponašaju racionalno i principijelno prema državi. Visoki predstavnik ne čini ono što je u interesu građana BiH. Nije njegovo da sagledava i crta karte investicija Srbije u BiH. Šta to znači? Hoće li biti Aerodrom Trebinje? Hoće li biti HE Buk Bijela na kostima masovnih grobnica ili gasovod ispod rijeke Drine. Neka OHR radi principijelno i imat će našu podršku", rekao je Mehmedović.

Predstavnički dom Parlamenta BiH, čiji je Mehmedović zastupnik, održat će danas sjednicu na kojoj će se glasati za imenovanje Borjane Krišto za mandatarku Vijeća ministara BiH.

"Glasati za Borjanu Krišto je nešto slično kao i glasati za predsjednika Federacije, koji je na crnoj listi", rekao je Mehmedović.

Na ovo ga je novinar upitao zar nije već jednom ranije glasao za Borjanu Krišto kada je imenovana u Kolegij Zastupničkog doma i u čemu je razlika u tadašnjem glasanju i današnjem, na što je Mehmedović dao vrlo nemušt odgovor.

"Razlika je ogromna, ako želimo promjene, a očigledno je da neko ko je projektovao parlamentarnu većinu želi da, istjerivanjem nacionalista iz vlasti u BiH, evo ja to poštujem, ali očigledno je da se to ne podrazumijeva i srpskih i hrvatskih, nego se samo SDA tretira kao nacionalistička", rekao je on ne odgovarajući na pitanje u čemu je razlika.