BiH
0

Mehmedović: Kvalitetniji nadzor rada OSA-e

FENA
Fokus rada Zajedničke sigurnosno-obavještajne komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Parlamentarne skupštine BiH u 2008. godini bit će izrada pravnog okvira za kvalitetniji nadzor rada OSA-e i donošenje zakona o nadzoru obavještajno-sigurnosnog sektora, izjavio je danas nakon završetka sjednice ove komisije zamjenik predsjedavajućeg Šemsudin Mehmedović.

Mehmedović je najavio da to podrazumijeva i drugačiji pristup u pogledu tzv. elektronskog presretanja.

  • Trenutno nismo ni kadrovski niti tehnički osposobljeni da vršimo nadzor jednog takvog segmenta rada Obavještajno-sigurnosne agencije, kazao je Mehmedović

On je naveo da je Komisija danas, također, razmatrala informaciju Ministarstva sigurnosti BiH vezano za eventualni rad osoba u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji koja imaju "neslavnu prošlost" u vezi s raznim dešavanjima.

Jedna od ideja je bila da se ide u izmjene i dopune Zakona o Obavještajno- sigurnosnoj agenciji i ugradi i klauzula kojom bi bio onemogućen rad u obavještajno-sigurnosnom sektoru svim onim osobama koje su radile za Državnu bezbjednost bivše Jugoslavije.

Mehmedović je istaknuo da će se on zalagati za to, s obzirom na nemogućnost donošenja zakona o lustraciji koji bi riješio ta pitanja.