BiH
0

Mehmedić i Šarić posjetili udruženje "Kupujmo i koristimo domaće"

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić i ministar privrede KS-a Abid Šarić prilikom današnje posjete Udruženju "Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH“ na Grbavici razgovarali su s predsjednikom Udruženja Admirom Kapom, koji ih je upoznao o aktivnostima koje Udruženje provodi, te rezultatima njihovog rada.

Razgovarano je i o izvozu robe domaćih firmi, promociji znaka bh. kvalitete, otvaranju prodavnice s bh. proizvodima te načinima poboljšanja položaja domaćih firmi.

  • Mislim da je osim štednje u javnom sektoru, jedan od kvalitetnih odgovora na trenutna tržišna kretanja upravo brendiranje domaćeg proizvoda i razvijanje svijesti kod naših građana da kupuju domaće proizvode, jer to zapravo predstavlja vid kulture življenja, kazao je premijer Mehmedić i dodao da je potrebno iskoristiti turistički potencijal koji neosporno imamo, a to su Baščaršija i naše planine.

Ministar Šarić je naglasio da domaći proizvođači trebaju voditi računa i o kvalitetu proizvoda jer je to jedan od ključnih faktora koji će kupce opredijeliti za kupovinu proizvoda koji bi trebali biti u rangu, približnog ili boljeg kvaliteta od uvezenih.

Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH" trenutno okuplja više od 300 firmi iz cijele BiH, a po riječima Admira Kape dobra šansa za privredni razvoj naše zemlje je to što je osam domaćih firmi počelo izvoziti svoje proizvode na teritoriju zemalja EU i Australije.

  • Naš je cilj da i dalje radimo na promociji znaka bh. kvalitete, koji je polučio dobre rezultate i nadam se da će i u budućnosti doprinijeti boljem punjenju budžeta, odnosno jačanju domaće privrede, što je zajednički interes koji dijelimo s vladinim sektorom, dodao je Kapo.