BiH
0

Mehmedić: Ako se nešto ne poduzme, Zemaljski muzej i eksponati bit će uništeni

FENA
Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo preuzet će popravku dijela stropa koji se prije nekoliko dana već drugi put obrušio u Zemaljskom muzeju BiH, ako se u toku sedam-osam dana za tu intervenciju ne oglasi nijedna nadležna institucija, kazao je za FENU direktor Zavoda za izgradnju KS-a Besim Mehmedić.

On je nedavno zajedno s ministrom civilnih poslova BiH Safetom Halilovićem posjetio Zemaljski muzej BiH kako bi procijenio štetu nastalu nakon novog obrušavanja dijela plafona, ovaj put na ulazu u zgradu Biblioteke.

Iako Zavod za izgradnju nije nadležan za takve vrste poslova, kako je kazao, ta institucija Muzeju može pomoći u dvije stvari - da se brzo intervenira kako bi se zamalterisao otpali dio plafona, što je dio tehničkog servisa, te malim dijelom finansijski, koliko je to Zavodu dozvoljeno kao budžetskoj instituciji od kantonalnog značaja. Dio interventnog novca za te namjene obećao je i ministar Halilović.

Mehmedić je ukazao na problem dugotrajne procedure izrade stručne procjene nastale štete i izdavanja certifikata za poslove popravki, kojim se potvrđuje da oni neće ugroziti autentičnost objekta. Nadležnost za to ima Zavod za zaštitu spomenika KS-a. Međutim, takva procedura otežava hitnu intervenciju, a dodatnu komplikaciju stvara i nedostatak finansija.

"Zavod za izgradnju ne dobija nikakav signal niti od jedne nadležne kantonalne ili federalne institucije kako i na koji način pristupiti ovom problemu. Neko jednostavno treba doći i reći da poslovi tog malterisanja ne ugrožavaju autentičnost objekta. Ukoliko Zavod za zaštitu spomenika izda certifikat za te poslove, odmah ćemo krenuti u popravku plafona ne pitajući jesu li pare obezbijeđene ili ne", kazao je on.

Međutim, Mehmedić je spreman da i bez izdatog certifikata pristupi popravljanju nastale štete, čemu bi prethodilo raspisivanje tendera za te poslove u saradnji s nekom od firmi s kojima Zavod surađuje.

On je upozorio i na nužnost trajnog rješenja dva najveća problema Muzeja – grijanja njegovih prostorija te ventilacije prostora na način kako to zahtijeva struka.

"Ukoliko se sadašnja situacija sa zgradom Muzeja ne riješi, i dalje će svake godine dijelovi maltera otpadati. Uzrok tome je činjenica da zgrada i eksponati koji se u njoj čuvaju ne mogu opstati pod takvim temperaturnim razlikama tokom cijele godine, koje stvaraju vlagu i eroziju. U suprotnom, može doći do uništavanja vrijednih eksponata, što bi bilo nenadoknadivo", ocijenio je on za FENU.

Stanje u Muzeju prema njegovoj procjeni još nije kataklizmično, ali ukoliko uvjeti u kojima se eksponati danas čuvaju ostanu isti Muzej i sve vrijednosti koje čuva mogu biti uništeni.