Direktor OSA-e
213

Mehmedagić: Koviću je zabranjen ulazak u BiH u skladu sa zakonom, on ne može ući u još neke zemlje

SRNA
Sjedište Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sjedište Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić tvrdi da je zabrana ulaska srbijanskom profesoru Milošu Koviću donesena u skladu sa zakonom, ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, "jedan od hiljade".
"Zabrane ulaska su izrečene mnogim ljudima, struka radi u skladu sa zakonom i nije riječ o ničijoj samovolji. Struka je tako rekla tako", kaže Mehmedagić i ističe da za to što se na toj listi našao Ković "nisu krivi ni on, ni njegov zamjenik Trifko Buha, kako se tvrdi u medijima".

Mehmedagić je otkrio da je profesoru Koviću zabranjen ulazak u BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, te još u jednu zemlju, koje se nije mogao sjetiti.

Granična policija BiH je u subotu, 12. marta, na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH Milošu Koviću uz obrazloženje da "predstavlja prijetnju po sigurnost BiH".

Profesor Ković je izjavio da mu je ulazak u BiH zabranjen na osnovu rješenje koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

Inače, Miloš Ković je poznat kao profesor koji se otvoreno zalaže za "oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda" jer smatra da su Srbi "okruženi neprijateljima". Time očito propagira širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti među narodima u BIH. Također se zalaže za jačanje ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu, ali i šire, te promoviše antizapadnu i antiNATO retoriku.

Treba istaći da je odbrana osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na klupi za svjedoke imala Miloša Kovića koji je pokušavao osporiti navode vještaka i svjedoka optužbe o historijskom kontekstu rata u BiH. Ković je 2015. godine bio pozvan da pokuša osporiti navode vještaka odbrane za istoriju i politička pitanja Roberta Donie i Patricka Treanora.