BiH
2

Mehmed Nikšić: Udruženje proizvođača mlijeka FBiH nije iznenađeno izvještajem EU

FENA
Mehmed Nikšić
Mehmed Nikšić
Izvještaj Evropske unije o kvalitetu bh. mliječnih proizvoda nas definitivno nije iznenadio, jer smo za to već imali nagovještaj. Evropska unija će se ponašati prema BiH u skladu s načinom na koji budemo znali pregovarati, te u mjeri u kojoj se bh. političari budu znali boriti za bh. proizvode - kazao je Agenciji Fena predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić.

On smatra da bh. proizvođači nude kvalitetne proizvode i mlijeko, u skladu s postojećim pravilnicima i evropskim standardima.

"Evropska unija nas jednostavno ne želi za partnera, već za tržište kako bi mogli uvoziti u BiH svoje proizvode i ugasiti domaću proizvodnju. Ali to više nije problem EU, već izvršne i zakonodavne vlasti BiH. Dokle god budu estradni umjetnici i glumci u Briselu pregovarali za bh. poljoprivredu imat ćemo ovakav odnos Evrope prema nama", istaknuo je Nikšić.

On je podvukao da EU od BiH traži proizvodnju ekstra klase mlijeka, što, kako navodi, niko u Evropi nema.

Također je najavio da će ovo udruženje uskoro u saradnji s udruženjem iz RS-a preuzeti intenzivnu ulogu i prisiliti bh. vlasti da pregovaraju s Evropskom unijom o ovom pitanju.

"Moj će prijedlog, kao pojedinca, biti da zabranimo na granici uvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz EU dok se budu ovako odnosili prema nama i sve dok ne budemo argumentima dokazali da imamo kvalitetne proizvode", zaključio je Mehmed Nikšić.