BiH
5

Mehanizam koordinacije: Olakšica ili ključna kočnica napretku BiH na putu ka EU?

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina jučer je dobila Upitnik Evropske komisije što je jedan od najvažnijih koraka u dosadašnjem procesu evropskih integracija naše zemlje. To je ujedno ponovo otvorilo pitanje praktičnog funkcionisanja takozvanog "mehanizma koordinacije" koji nikada u potpunosti nije objašnjen građanima BiH.

Vlasti u BiH su nakon teških pregovora uspjele teoretski dogovoriti mehanizam koordinacije koja bi trebao u budućnosti omogućiti našoj zemlji da govori jednim glasom prema institucijama Evropske unije.

Od dana usvajanja mehanizma koordinacije (prvo 09. februara 2016. godine bez saglasnosti entiteta, a poslije i 23. augusta uz odobrenje Vlade RS-a i Vlade FBiH) građanima, a ni EU vlasti u BiH nisu na pokazale da on funkcioniše i u praksi. Inače, usvajanje funkcionalnog koordinacijskog mehanizma bio je jedan od uslova BiH za prihvatanje aplikacije za članstvo u EU.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica kazala je u razgovoru za Klix.ba da javnost u BiH, a ni državni parlamentarci nikada nisu u potpunosti upoznati kako uopće funkcioniše mehanizam koordinacije.

"Mi uopće nemamo predodžbu o tome kako bi mehanizam koordinacije trebao funkcionisati. Tu predodžbu imaju samo neke osobe u BiH koje iz svog etno-nacionalnog ugla posmatraju taj proces kako njima odgovara", rekla je Gasal-Vražalica.

Smatra da će se mehanizam koordinacije pokazati krajnje nefunkcionalnim još u procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije.

Maja Gasal-Vražalica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Maja Gasal-Vražalica (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Od službi koje djeluju u BiH naći će se pojedinci koji shvataju važnost odgovora na Upitnik tako da će samo određeni pojedinci pretrpjeti to što određeni nivo vlasti nije uspio da na vrijeme riješi i da potpunu definiciju funkcionisanju mehanizma koordinacije", kazala je Gasal-Vražalica.

Sličnog mišljenja je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji ističe kako dostavljanje Upitnika predstavlja važan korak za našu zemlju.

"U našem slučaju to je korak koji je zakasnio nekoliko godina ne samo zbog naše neodgovornosti već i zbog EU koja je imala neke posebne kriterije za BiH. Ipak, sve to kada se stavi na stranu činjenica je da smo mi jučer dobili Upitnik", rekao je Magazinović.

On ističe da se već mjesecima u javnosti postavlja pitanje da li su institucije sposobne da odgovore na dostavljena pitanja.

"2012. godine kada smo bili u pregovorima o promjeni Ustava BiH načinjen je korak od Evropske komisije koja nam je dostavila upitnik iz dvije oblasti i to javnih nabavki i zaštite okoliša. BiH je odgovorila na ta pitanja i to je ocijenjeno pozitivno. To mi daje za pravo da smatram kako mi nećemo imati problema kada je u pitanju struka", kazao je Magazinović.

Problem vidi u politici što na kraju vodi i do mehanizma koordinacije. Kako kaže, alat koji bi nam omogućiti da se lakše krećemo putem EU integracije napravljen je tako da bude ključna kočnica napretku.

Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Samim tim što je toliko komplikovan da će najbanalnije stvari učiniti toliko komplikovanim i dugim za implementiranje. Ako pitate Vijeće ministara BiH, mehanizam koordinacije već funkcioniše u praksi, a ako pričamo realno činjenično stanje vidjet ćemo čim na dnevni red dođe prva kompleksnija tema", rekao je Magazinović.

Zaključio je da će problema biti u svim stvarima u koje se uplete politika pa tako i u davanju odgovora na Upitnik jer BiH uopće nije bio potreban mehanizam koordinacije da je postojala politička volja.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović optimističniji je od svojih kolega. On smatra da je BiH dobila Upitnik Evropske komisije i prije nego ga je zaslužilo i da je to rezultat geopolitičkih okolnosti u Evropi.

"Izuzetno je važno da odgovorno pristupimo davanju odgovora na sva pitanja iz Upitnika. Nadam se da ćemo ovdje pokazati da možemo bez obzira na ustavnu strukturu mehanizam koordinacije primijeniti u cjelini", kazao je Prodanović.

Prodanović dodaje da se nada kako će svi nivoi vlasti u BiH dati maksimalan doprinos odgovorima na Upitnika.

Lazar Prodanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lazar Prodanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Time ćemo pokazati i koliko uvažavamo BiH, ali i niže nivoe vlasti. Nadam se da ćemo mehanizam koordinacije vidjeti u praksi u skorije vrijeme. Vjerujem da su operativna pitanja između Vijeća ministara BiH, Vlade RS-a i Vlade FBiH riješena i da se može doći do rješenja svih spornih pitanja", rekao je Prodanović.