{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Medžida Kreso: Haški tribunal vjeruje u Sud BiH

F
14.5.2006. u 11:37
0
0
Medžida Kreso: Haški tribunal vjeruje u Sud BiH
0
Medžida Kreso: Haški tribunal vjeruje u Sud BiH
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je danas u intervjuu Radiju Federacije BiH da je taj sud svojim dosadašnjim radom pokazao da je spreman i sposoban nositi se sa najkomplikovanijim predmetima iz oblasti ratnih zločina i organiziranog kriminala.
U Sud BiH ovih dana je prebačen predmet «Mejakić i drugi», a s njim i četvorica optuženih za ratne zločine u logoru Omarska kod Prijedora.

- Na osnovu našeg profesionalnog rada i potvrđenih kvaliteta predstavnici Haškog tribunala prebacuju predmete na daljnji postupak Sudu BiH i mislim da to dovoljno govori. Ako pitate da li je lako — reći ću da nije lako. Ako pitate da li mi to možemo - kazat ću da možemo, rekla je Kreso.

Predsjednica Suda BiH je upitana i za «slučaj Ante Jelavić» koji je osuđen na 10 godina zatvora i sada je u bjekstvu u Republici Hrvatskoj, odnosno hoće li on izbjeći pravdu?

- Kad je riječ o predmetu Jelavić treba znati da je to predmet koji nije finaliziran. Njegova presuda nije pravosnažna Žalbeno vijeće razmatra žalbu i jedne i druge strane i sami tim o tom predmetu ne mogu govoriti. Činjenica je da svaka osoba koja je počinila krivično djelo treba odgovarati i tu nema nikakve dileme - kazala je Meddžida Kreso.

Sud BiH doživljava vrlo teške trenutke - od bojkota optuženih, negodovanja žrtava, neutemljenih prigovora advokata, do pritisaka određenih međunarodnih političkih krugova. Kako Sud odolijeva tim pritiscima i koliko oni utiču na njegov rad?, bilo je jedno od pitanja postavljeno predsjednici ovog suda.

- Nije lako raditi pod pritiskom jednoj instituciji koja mora biti nezavisna. Sud mora sačuvati svoju nezavisnost i nepristranost i bilo kakva vrsta pritiska apsolutno je neprihvatljiva. Svako ima pravo da iznese svoje mišljenje i mi to nikome ne osporavamo, ali niko nema pravo miješati se u naš rad i na taj način ugrožavati našu nezavisnost i nepristranost, rekla je u intervjuu Radiju Federacije BiH predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: