BiH
0

Medžida Kreso: Haški tribunal vjeruje u Sud BiH

FENA
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je danas u intervjuu Radiju Federacije BiH da je taj sud svojim dosadašnjim radom pokazao da je spreman i sposoban nositi se sa najkomplikovanijim predmetima iz oblasti ratnih zločina i organiziranog kriminala.

U Sud BiH ovih dana je prebačen predmet «Mejakić i drugi», a s njim i četvorica optuženih za ratne zločine u logoru Omarska kod Prijedora.

  • Na osnovu našeg profesionalnog rada i potvrđenih kvaliteta predstavnici Haškog tribunala prebacuju predmete na daljnji postupak Sudu BiH i mislim da to dovoljno govori. Ako pitate da li je lako — reći ću da nije lako. Ako pitate da li mi to možemo - kazat ću da možemo, rekla je Kreso.

Predsjednica Suda BiH je upitana i za «slučaj Ante Jelavić» koji je osuđen na 10 godina zatvora i sada je u bjekstvu u Republici Hrvatskoj, odnosno hoće li on izbjeći pravdu?

  • Kad je riječ o predmetu Jelavić treba znati da je to predmet koji nije finaliziran. Njegova presuda nije pravosnažna Žalbeno vijeće razmatra žalbu i jedne i druge strane i sami tim o tom predmetu ne mogu govoriti. Činjenica je da svaka osoba koja je počinila krivično djelo treba odgovarati i tu nema nikakve dileme - kazala je Meddžida Kreso.

Sud BiH doživljava vrlo teške trenutke - od bojkota optuženih, negodovanja žrtava, neutemljenih prigovora advokata, do pritisaka određenih međunarodnih političkih krugova. Kako Sud odolijeva tim pritiscima i koliko oni utiču na njegov rad?, bilo je jedno od pitanja postavljeno predsjednici ovog suda.

  • Nije lako raditi pod pritiskom jednoj instituciji koja mora biti nezavisna. Sud mora sačuvati svoju nezavisnost i nepristranost i bilo kakva vrsta pritiska apsolutno je neprihvatljiva. Svako ima pravo da iznese svoje mišljenje i mi to nikome ne osporavamo, ali niko nema pravo miješati se u naš rad i na taj način ugrožavati našu nezavisnost i nepristranost, rekla je u intervjuu Radiju Federacije BiH predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.