Srebrenica
0

Medvjedi pojeli brucelozne ovce

FENA
Krajem prošle godine u Podravanju kod Srebrenice eutanazirane su 232 ovce zaražene brucelozom i zakopane u blizini sela na lokaciji Gornji Grabić.

Ovih dana medvjedi su razrovali "grobnicu“, povadili i pojeli brucelozne ovce, a na lokaciji Gornjeg Grabića ostalo je mnogo vune i kostiju od ovaca.

Zbog nesnosnog zadaha, mještani Podravanja oštro protestiraju, a ranije su upozoravali da se ne vrši zakopavanje eutanaziranih ovaca na ovoj lokaciji, koja je skupštinskom odlukom predviđena za ukop bruceloznih ovaca i iz drugih sela.

Po prijavi kontrolor Šumskog gazdinstva „Drina“ Ilijaz Begić, općinski inspektor za šumarstvo, lov i ekologiju, obišao je lokaciju u okolini sela Podravanje.

On je izjavio da su eutanazirane ovce plitko i nestručno zakopane, pa medvjedima nije bilo teško da izvuku strvine.

''Sada je neophodno utvrditi da li će se i medvjedi zaraziti brucelozom, a ako se to desi, oni će se morati odstrijeliti da ne bi širili ovu zaraznu bolest'', rekao je Begić.

Osim ovaca, u selu Podravanje od bruceloze je oboljelo i 18 mještana, a sada strahuju da će se bolest proširiti i na ostale stanovnike i traže da se sanira mjesto ukopa oboljelih ovaca, te da se ne dozvoli njihov ukop u blizini Podravanja.