Vanredna sjednica s jednom tačkom
73

Međusobne optužbe SDA, HDZ-a i SDP-a: Neka cirkus počne

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će na 12. vanrednoj sjednici razmatrati inicijativu zastupnika parlamentarne većine (SBB-a, SDP-a i dva HDZ-a) za smjenu Vlade Federacije BiH.

Osim 85 zastupnika, sjednici prisustvuju premijer i ministri Vlade FBiH, predstavnici OHR-a, OSCE-a i CCI-a.

Prije izjašnjavanja o dnevnom redu sa jednom tačkom, javio se zastupnik Ismet Osmanović iz Stranke demokratske akcije, koji je kazao kako prije glasanja treba raspraviti o predloženoj tački, napominjući kako se Vlada FBiH nije izjašnjavala o ovom pitanju u roku od 30 dana, koliko je imala na raspolaganju.

Jasenko Selimović iz Socijaldemokratske partije kazao je kako ovo nije bilo kakav dnevni red, već ga je predložilo 56 zastupnika koji čine parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu.

Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice kazao je kako Vlada FBiH u punom sastavu prisustvuje sjednicama Zastupničkog doma samo onda kad se imenuje i smjenjuje. Čavara je dodao kako je današnji dan veoma značajan za FBiH i glasače koji su zastupnicima dali povjerenje.

Osmanović je dodao i to kako Parlament FBiH danas ne smjenjuje Vladu već izglasava nepovjerenje.

"Kao da je Parlament vlasništvo četiri kluba pa je možemo otvoriti i zatvoriti kad hoćemo. Građani trpe nerad Vlade i Parlamenta", kazao je, između ostalog, Čavara u odgovoru Osmanoviću.

"Očito neki žele napraviti cirkus, pa neka cirkus počne. Sve ovo je tako jadno. Vlada funkcionira na temelju 'ko kome više da'", odgovorio je Čavara.

Vlado Ivanković iz Narodne stranke Radom za boljitak predložio je da se sjednica odgodi i da se nastavi u petak.

Simboličnom podjelom vrpci u Zastupničkom domu obilježen je 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, u organizaciji Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH.