BiH
0

Međureligijsko vijeće BiH: Donijeti zakon o denacionalizaciji

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini pozvala je na donošenja zakona o denacionalizaciji u 2017. godini u redovnoj proceduri uz organiziranje javne rasprave, podsjećajući da je to obaveza još od prvih demokratskih izbora održanih 1990. godine.

Članovi Međureligijskog vijeća ocijenili su da u raspravu o ovom zakonu trebaju biti uključiti svi zainteresirani subjekti koji se bave ovom problematikom, iz vladinog i nevladinog sektora, ne izostavljajući i Međureligijsko vijeće u BiH.

Skupština je to zatražila zaključkom s redovne sjednice polazeći od činjenice da je u općem interesu građana, pravnih i fizičkih osoba u BiH konačno donošenje ovog zakona i zalažući se za jednakost svih subjekata društva u procesu povrata ili obeštećenja za oduzetu imovinu.

  • U izbornoj kampanji za prve demokratske izbore, sve političke stranke obećale su povrat imovine oduzete u ranijem društvenom sustavu. To obećanje se ponavljalo u narednim izbornim kampanjama u proteklih 25 godina, a zakon nije donesen isključivo zbog izostanka političke volje - smatraju u Vijeću.

Podsjetili su da su ostale tranzicijske zemlje riješile ovo pitanje donoseći zakone kojima su omogućili povrat imovine ili pravičnu naknadu izvornim vlasnicima u različitim formama i rješenjima, a u BiH događaju se neprimjerena otuđenja imovine koja bi trebala biti predmet denacionalizacije.

Međureligijsko vijeće u BiH nekoliko puta je problematiziralo ovo pitanje dajući sugestije za moguća rješenja problema na principu pravde i pravičnosti, a prošlo je 70 godina od oduzimanja imovine.