IDC
0

"Međunarodno osoblje ne smije napustiti BiH"

Sarajevo-x.com
Nakon višemjesečnih diskusija o produženju mandata međunarodnim tužiocima i sudijama i sve češćih napada na institucije Tužilaštvo i Sud BiH, javnosti su se obratili iz Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) ističući da "međunarodno osoblje ne smije napustiti BiH".

"U situaciji kada su domaćim zvaničnicima puna usta priče o nezavisnosti pravosuđa i zalaganja za vladavinu prava, svjedoci smo svakodnevnih brutalnih pritisaka i utjecaja na njihov rad. Izjava Premijera RS-a Milorada Dodika od 5.12.2009 data u Banjoj Luci da će u slučaju nametanja odluke o produženju manadata stranim tužiocima i sudijama Narodna skupština 'donijeti odluku kojom će se odbiti primjena takve nametnute odluke na prostoru RS-a' nazvavši takvu odluku pravnim nasiljem, predstavlja vrhunac bezobrazluka i političke neodgovornosti", stoji u saopštenju IDC-a u kojem se nastavlja: "Ovakve kao i ranije izjave Premijera RS-a u kojima ističe da će 'činiti sve da oslabi državu BiH i njene institucije' su direktno usmjerene na rad i efikasnost državnih institucija, kao i na nezavisnost Suda BiH. Međunarodne sudije su sigurno potrebne i ukoliko nam je stalo do vladavine prava, međunarodno osoblje ne smije napustiti Bosnu i Hercegovinu jer upravo njihov ostanak i rad na najsloženijim predmetima ratnih zločina kao i predmetima organiziranog kriminala, predstavlja krucijalni preduvjet za završetak institucionalnih reformi u BiH."

IDC smatra da bi odlaskom međunarodnih sudija i tužioca sav progres na uspostavljanju vladavine prava bio ugrožen, te bi se poslala pogrešna poruka bh. javnosti, da će zločini i najteže kriminalne aktivnosti ostati nekažnjene.

Oni zahtjevaju od visokog predstavnika Valentina Inzka da u što kraćem roku iskoristi svoje ovlasti, te nametne odluku o produženju mandata međunarodnim tužiocima i sudijama, čime će ujedno pokazati i privrženost međunarodne zajednice ka uspostavi pravne stabilnosti i pravde u Bosni i Hercegovini.

"U suprotnom, pozivamo Inzka da se pakuje i zajedno sa međunarodnim tužiocima i sudijama, napusti Bosnu i Hercegovinu", poručuju iz IDC-a.