Udruženje preživjelih žrtava
0

Međunarodni sud pravde iz Haga prebaciti u Srebrenicu

Sarajevo-x.com
Udruženje preživjelih žrtava genocida u Srebrenici iz St. Louisa u Sjedinjenim Američkim Državama predstavilo je dokument nazvan "Bosanska deklaracija pravde" u kojem su istaknuto kako su "dvije krovne organizacije društvenog uređenja cijelog svijeta ( Međunarodni sud pravde i Organizacija ujedninjenih nacija) u Bosni i Hercegovini prekršile načela na kojima su same osnovane.

Iz Udruženja podsjećaju kako je OUN bila pod Odredbom MSP da odmah zaustavi genocid (Naredba iz aprila 1993., prilozi C. i D.) Prilozi (A. i B.), ali je ipak prekršila načela postojanja, zajedno sa zemljama koje su imale na tlu Bosne i Hercegovine svoje vojske, a to se prvenstveno odnosi na Veliku Britaniju i Holandiju.

S namjerom da se sačuva ljudskost i načela pravde, u "Bosanskoj deklaraciji pravde" navedeno je kako "preživjele žrtve genocida Srebrenice, zastupavši sve žrtve genocida Bošnjaka i Bosne i Hercegovine koje i danas strpljivo čekaju da se pravda izvrši" polažu neupitno i zasluženo moralno pravo da, kako ističu "predstavljaju novi moralni autoritet savjesti cijelog svijeta".

Istaknuto je kako je Holandija, na osnovu načela "znala ili morala znati", sukrivac za počinjeni genocid jer "nije poštovala zakone, sudske odredbe i ljudska prava navedena pod A, B, C, D".

"Holandija je u materijalno vrijeme genocida u Srebrenici i okolici bila pod Odredbom MSP da spriječi genocid; Holandija je svojim vojnicima koji su dozvolili genocid dala ordene heroja; Holandija je izgubila moralnu sposobnost da ju se ume za čestitu, civiliziranu državu i time je izgubila moralnu sposobnost biti dom Međunarodnog suda pravde", stoji u Deklaraciji.

Haške sudove potpisnici smatraju nelegalnim i neprincipijelnim jer "ne počivaju na temeljima međunarodnog prava".

"Svjetsko društvo u cjelini dužnik je Bosni i Hercegovini jer je dozvolilo genocid nakon što je, po zaustavljenom holokaustu, reklo 'Nikad više'. Svijet je dozvolio kompletno uništenje jedne zemlje, članice OUN, uključujući njen sistem uprave, infrastrukturu i kulturu", navedeno je u dokumentu, a preživjele žrtve genocida njime traže da se Međunarodni sud pravde iz Haga premjesti u Srebrenicu, sa svom potrebnom infrastrukturom.