{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni poziv za podršku hrabrim ženama Kruščice na jedan dan

Klix.ba
23.4.2018. u 08:37
122
8
Međunarodni poziv za podršku hrabrim ženama Kruščice na jedan dan
122
Međunarodni poziv za podršku hrabrim ženama Kruščice na jedan dan
Centar za životnu sredinu uputio je međunarodni poziv za žene da dođu u Bosnu i Hercegovinu kako bi podržale žene Kruščice, koje protestuju 24 sata dnevno već više od 200 dana.
Ovaj solidarni čin omogućit će im da prisustvuju svjetskoj premijeri filma "Plavo srce", dugometražnog filma koji njihovu priču donosi svjetskoj publici.

Film je dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” čiji je cilj zaštita balkanske regije od više od 3.000 predloženih hidroenergetskih projekata, te teži podizanju međunarodne svijesti o potencijalnoj ekološkoj katastrofi. Na Balkanskom poluostrvu, od Slovenije do Albanije, hidroenergetski projekti prijete da ugroze bogate i šarolike kulture, historiju i životnu sredinu regije zvane "Plavo srce Evrope".

Lokalni aktivisti i aktivistkinje koji žive uz ove rijeke bore se za spašavanje svojih područja i rijeka koje ih čine onim što jesu. Hrabre i uporne žene iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini sjede noću i danju, od avgusta 2017. godine, mirno protestujući kako bi zaštitile svoju rijeku i zajednicu te njihov jedini izvor pitke vode, ali su pretrpjele fizičko nasilje vlasti. Napravile su kontinuiranu okupaciju mosta da bi time spriječile izvođače od donošenja opreme i započinjanja radova na predviđenom mjestu.Njihova priča će biti predstavljena međunarodnoj javnosti na svjetskoj premijeri dokumentarnog filma "Plavo srce" 28. aprila. Mnoge od hrabrih žena Kruščice će
dva sata putovati na premijeru koje će se održati na napuštenoj brani Idbar kod Konjic. Međutim, most se ne može ostaviti bez nadzora tako da će mali broj žena izostati sa premijere radi odbrane svoje zajednice.

Pokrenut je međunarodni poziv za žene koje žele podržati svoje sestre u Kruščici tako što će zauzeti njihovo mjesto na mostu na dan premijere, s ciljem da one sve mogu zajedno prisustvovati premijeri.

Tokom osam mjeseci protestovanja, ove žene su pretrpjele brutalni napad od strane policije, borile su sa hladnim zimskim uslovima te izazovima kao što su održavanje protesta, briga o djeci i mnoge druge obaveze. Žene su odlučile da bi trebale preuzeti vodeću ulogu u protestima, a ne muškarci iz sela, jer su pogrešno vjerovale da je tako manja vjerovatnoća da će policija i vlasti upotrijebiti fizičku silu.

"Pozivamo žene iz cijelog svijeta za solidarnost s nama u ovom teškom trenutku, te da nas podrže u našoj borbi. Ova međunarodna podrška nam veoma znači, a nadamo se da će nam pomoći da pobijedimo ovu bitku protiv hidroenergetskih projekata koji ugrožavaju naše domove i zajednicu", kaže Mika Tibold, čuvarka mosta i predsjednica Vijeća zajednice Kruščica.

Žene koje su zainteresovane za pružanje podrške ženama Kruščice 28. aprila mogu se prijaviti na mail [email protected]. Više informacija o logistici bit će proslijeđeno onima koji se prijave, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: