70 volontera
1

Međunarodni omladinski radni kamp otvoren u Potočarima

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Potočarima je otvoren 14. Međunarodni omladinski radni kamp tokom kojeg će veliki broj mladih svojim društveno korisnim radom nastojati doprinijeti razvoju i unapređenju životnih uslova na području opštine Srebrenica.

Ove godine na kampu će biti 70 volontera iz BiH, regiona i Evrope. Prva od aktivnosti bit će čišćenje Memorijalnog centra Potočari nakon današnje komemoracije žrtvama genocida.

Mladi će učestvovati i u početku izgradnje Centra za stara lica u Potočarima, a bit će uključeni i u podjelu obroka osobama u potrebi kroz projekat “Jedan obrok dnevno”. Pomoć u kući volonteri će pružiti korisnicama projekta “Ljubav za majke Srebrenice”.

Planirane su i edukativne aktivnosti kao što su posjete Memorijalnom centru – historijski časovi, kreativne i umjetničke radionice, internacionalno veče, zabavne aktivnosti kao što su karaoke, filmsko veče, tradicionalne igre i sportski turniri.

Kamp u Srebrenici je jedinstvena prilika da se mladi iz cijelog svijeta upoznaju i povežu te zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu u izgradnji bolje budućnosti.

Na otvaranju kampa, volonterima se obratio dugogodišnji i veliki prijatelj MFS-EMMAUS-a Eddy Thoreau – Emmaus France, René Mériaux - Emmaus France, Marie Balseca - Emmaus Italy, koordinatorica projekta Mirela Ahmetbegović, te načelnik odjeljenja za društvenu brigu i javni servis Bego Bektić, saopćeno je iz Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus.