{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni dan tolerancije obilježen u Sarajevu: Zanemari razlike

F
16.11.2014. u 14:03
61
9
Međunarodni dan tolerancije obilježen u Sarajevu: Zanemari razlike
61
Međunarodni dan tolerancije obilježen u Sarajevu: Zanemari razlike
Predstavnici Koalicije protiv mržnje ''Zanemari razlike'' danas su organizirali jednosatnu uličnu aktivnost ispred Katedrale ''Srca Isusova'' u Sarajevu povodom 16. novembra - Međunarodnog dana tolerancije.
Tim povodom građanima su omogućili da daju svoje mišljenje o toleranciji u Bosni i Hercegovini te da kažu šta mogu i ne mogu tolerisati.

Koalicija je Međunarodni dan tolerancije prošle godine obilježila šetnjom Vilsonovim šetalište, a ove godine odlučili su doći u centar Sarajeva kao bi skrenuli pažnju na važnost tolerancije.

Smatraju da je BiH ima razvijen visok stepen tolerancije, ali da se može i treba raditi na povećanju.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija (UN) 1996. godine pozvala je zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. novembra 1995. godine. To je dan koji podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

UNESCO je proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge. UNESCO je dao definiciju za toleranciju i ona glasi u cijelosti ovako.

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svjetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi.

Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: