BiH
38

Međunarodni dan planina prilika za podizanje svijesti o važnosti planina

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Međunarodni dan planina prilika je za podizanje svijesti o važnosti planina za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj planinskih resursa, te prilika za sklapanje partnerstava koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele cijelog svijeta.

Ovogodišnja tema fokusira se na "Kulturu planinarstva", a predsjednik Planinarskog saveza FBiH/BiH Zehrudin Isaković kaže Feni da ona podstiče na razmišljanje o vlastitom odnosu prema planinama u kontekstu aktualnih problema s kojima se suočava planeta Zemlja, s naglaskom na izazove s kojima se suočava naše planinsko okruženje.

"Trebamo se aktivnije uključiti i dati vlastiti doprinos rješavanju ovih problema", upozorio je Isaković.

Naglašava da planinarstvo nije samo sportska ili rekreativna aktivnost, niti besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići. Planinarstvo je način i stil života, niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zdravijim i ispunjenijim.

"Planine su od suštinske važnosti za život na Zemlji. Bez obzira na to gdje živimo, najčešće nismo dovoljno svjesni koliko smo vezani za planine i na koje sve načine one utječu na naš život", naglasio je.

S planina nam, podsjeća Isaković, dolazi najveća količina slatke vode, planine su staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta, a svaki deseti stanovnik planete živi u planinskim predjelima.

"I pored toga, toj nevjerojatnoj mreži života koju održavaju planine prijete različiti faktori koji razaraju okoliš, posljedice klimatskih promjena, zloupotreba planinskih resursa, oružani sukobi, te siromaštvo i glad", ističe on.

Apelirao je na bh. stanovništvo da, kad god su u prilici, pohode planine, uživaju u planinskom okruženju i razmisle o vlastitom odnosu prema planinama i sredini koja ih okružuje.

"Svima vama koji poštujete i istinski volite planinu, od srca želimo puno lijepih trenutaka i nezaboravnih pohoda", poručuje predsjednik Planinarskog saveza FBiH/BiH Zehrudin Isaković.

Opća skupština UN-a proglasila je 2003. godine 11. decembar za Međunarodni dan planina. Učinjeno je to nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

A za planinare je svaki dan - dan planina. Pohode ih, kažu, u svako godišnje doba, po svim vremenskim uvjetima. Svaki njihov pohod posvećen je boljitku i očuvanju planina. Svaki odlazak u planine za njih je svetkovina, praznik za dušu i tijelo.