Danas
0

Međunarodni dan demokratije

Sarajevo-x.com
Generalna skupština UN-a odlučila je 8. novembra prošle godine da 15. septembar bude Međunarodni dan demokratije, pozivajući svoje članice i ostale regionalne, vladine i nevladine organizacije da obilježe ovaj dan.

Agencije UN-a u BiH koriste prvo obilježavanje Međunarodnog dana demokratije da naglase važnost vrijednosti demokratije za skladan i human razvoj BiH, saopštio je Razvojni program UN.

Međunarodni dan demokratije takođe pruža mogućnost za pregled stanja demokratije, kako u svijetu, tako i u BiH. Demokratija je jedna od univerzalnih u suštinskih vrijednosti UN.

U političkom smislu, savremena demokratija je u BiH stigla 90-ih kada su na izborima pobijedile tri nacionalne stranke. Međutim, sa demokratijom građani su tada dobili rat. Ljudi su se svrstavali u svoje etničke skupine, a svjedoci smo da, uz male varijacije, taj trend postoji i danas.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, Jakob Finci ističe kako "puna demokratija postoji za pripadnike tri konstitutivna naroda", a da se ostali za neke položaje u službi ne mogu ni prijaviti.

"Pa ni konstitutivni narodi nisu na svim prostorima jednako konstitutivni, Srbi nisu u Federaciji, Bošnjaci i Hrvati nisu u Republici Srpskoj," navodi on.

Da je demokratija pala na ispitu slaže se i književnik, publicista i novinar Mile Stojić, a kao odličan primjer navodi predstojeći Queer Festival i "rasističke parole prema ljudima koji nisu ništa nikome učinili".