{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima

F
25.6.2008. u 12:42
0
0
Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima
0
Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima
U Bosni i Hercegovini je u porastu broj domaćih žrtava trgovine ljudima, podatak je Caritasa BKBiH, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv tgovine ljudima, koji se obilježava 26. juna.
Caritas BKBiH u suradnji s Uredom državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije - Vijeća ministara BiH, CRS-om BiH te caritasima Švicarske i Francuske od 1. juna provodi medijsku kampanju „Posao u inozemstvu - dobra prilika ili prevara“.

Tom kampanjom se, saopćeno je, želi ukazati na problem trgovine ljudima u BiH, a osobito mladim ljudima skrenuti pozornost na metode kojima trgovci vrbuju svoje žrtve. Medijskom kampanjom obuhvaćeni su TV spot, radiojingl, oglasi u tiskanim medijima, spotovi na Led displayu, a naknadno će se raditi brošure i plakati.

Analizom prikupljenih podataka od nevladinih organizacija, organa provedbe zakona i tužiteljstava utvrđeno je da je u toku 2007. identificirana 41 osoba kao žrtva trgovine ljudima/navođenja na prostituciju. Od tog broja su 24 osobe prihvatile smještaj i pomoć sigurnih kuća. Od ukupnog broja novoidentificiranih žrtava 73 posto su državljani BiH.

Caritas BKBiH smatra posebno zabrinjavajućim podatak da 18 ili 44 posto od ukupnog broja žrtava identificiranih u 2007. jesu maloljetnici, svi državljani Bosne i Hercegovine.

BiH je primarno zemlja porijekla za domaću trgovinu ljudima, ali je također i zemlja odredišta i tranzita za žene i djevojke žrtve trgovine ljudima na putu do zapadne Evrope u svrhu komercijalnog seksualnog iskorištavanja - saopćeno je.

Naglašeno je i to da je u proteklih godinu dana broj žrtava iz BiH, uglavnom maloljetnih, kojima se trguje unutar zemlje, dramatično porastao te da se izvještaji o trgovini romskom djecom, u svrhu prisilnog rada, nastavljaju i da žrtve iz Srbije, Ukrajine, Moldavije, Rumunije i Rusije generalno dolaze u BiH preko Srbije ili Crne Gore za komercijalnu seksualnu eksploataciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: