BiH
0

Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima

FENA
U Bosni i Hercegovini je u porastu broj domaćih žrtava trgovine ljudima, podatak je Caritasa BKBiH, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv tgovine ljudima, koji se obilježava 26. juna.

Caritas BKBiH u suradnji s Uredom državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije - Vijeća ministara BiH, CRS-om BiH te caritasima Švicarske i Francuske od 1. juna provodi medijsku kampanju „Posao u inozemstvu - dobra prilika ili prevara“.

Tom kampanjom se, saopćeno je, želi ukazati na problem trgovine ljudima u BiH, a osobito mladim ljudima skrenuti pozornost na metode kojima trgovci vrbuju svoje žrtve. Medijskom kampanjom obuhvaćeni su TV spot, radiojingl, oglasi u tiskanim medijima, spotovi na Led displayu, a naknadno će se raditi brošure i plakati.

Analizom prikupljenih podataka od nevladinih organizacija, organa provedbe zakona i tužiteljstava utvrđeno je da je u toku 2007. identificirana 41 osoba kao žrtva trgovine ljudima/navođenja na prostituciju. Od tog broja su 24 osobe prihvatile smještaj i pomoć sigurnih kuća. Od ukupnog broja novoidentificiranih žrtava 73 posto su državljani BiH.

Caritas BKBiH smatra posebno zabrinjavajućim podatak da 18 ili 44 posto od ukupnog broja žrtava identificiranih u 2007. jesu maloljetnici, svi državljani Bosne i Hercegovine.

BiH je primarno zemlja porijekla za domaću trgovinu ljudima, ali je također i zemlja odredišta i tranzita za žene i djevojke žrtve trgovine ljudima na putu do zapadne Evrope u svrhu komercijalnog seksualnog iskorištavanja - saopćeno je.

Naglašeno je i to da je u proteklih godinu dana broj žrtava iz BiH, uglavnom maloljetnih, kojima se trguje unutar zemlje, dramatično porastao te da se izvještaji o trgovini romskom djecom, u svrhu prisilnog rada, nastavljaju i da žrtve iz Srbije, Ukrajine, Moldavije, Rumunije i Rusije generalno dolaze u BiH preko Srbije ili Crne Gore za komercijalnu seksualnu eksploataciju.