BiH
0

Međunarodni dan borbe protiv mina 4. april

FENA
Međunarodni dan borbe protiv mina, 4. april, već se treću godinu obilježava u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji 4. april bit će fokusiran na prikupljanje sredstava za protivminsko djelovanje i to kroz otvaranje telefonskih linija od m:tel-a, HT Eronet-a i BH Telecoma.

Brojevi na koje građani će moći dati doprinos deminiranju Bosne i Hercegovine su: za m:tel - 1413, za HT Eronet - 092 800 850 i za BH Telecom - 090 290 004.

Akcijom "1KM za još jedan siguran korak" želimo skrenuti pažnju domaćim, a posebno inostranim donatorima, na potrebu daljnjeg finansiranja protivminske akcije u BiH. U taj proces želimo uključiti i građane BiH, javne i privatne kompanije, medije te mnoge druge aktere koji mogu dati svoj doprinos, saopćeno je iz BHMAC-a.

Zahvaljujući dosadašnjoj dobroj saradnji s međunarodnim Fondom za deminiranje i pomoć žrtvama mina iz Slovenije (ITF), sav prikupljeni novac će biti udvostručen, što će sigurno podstaći sve ljude dobre volje da se uključe u ovaj projekt i na taj način doprinesu rješavanju ovog izuzetno velikog problema u našoj zemlji, navodi se u saopćenju.

Organizaciju i koordinaciju ovog međunarodnog događaja od izuzetne važnosti za našu zemlju, vode Ministarstvo civilnih poslova u BiH, Centar za uklanjanje mina u BiH, UNDP, UNICEF, EUFOR, Međunarodni crveni križ, LSN, Međunarodni fond za deminiranje i pomoć žrtvama mina - ITF, uz pokroviteljstvo Vijeća ministara BiH.

Ove godine, podršku su pružili i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, Kurt & Plasto, BHT, FTV, RTRS, HT Eronet i M:tel.

Bosna i Hercegovina je minama najkontaminiranija zemlja u Evropi. Pretpostavlja se da je 3,7 posto teritorija BiH i dalje prekriveno minama.

Studija o općoj procjeni problema mina u Bosni i Hercegovini, provedena tokom prošle godine, identifikovala je 1.631 minski ugroženu zajednicu. Procijenjeno je da lokacije zagađene minama/NUS-om direktno utiču na sigurnost više od 900.000 ljudi, što postavlja našu zemlju među najugroženije na svijetu i otežava njen ekonomski razvoj i neometan i siguran život njenih građana.

Od 1996. godine do danas u BiH od mina je stradalo 1.611 osoba, a od tog broja 473 smrtno. Prošle godine je bilo 30 žrtava, od čega je smrtno stradalo osam.

Od početka 2008. do danas od mina je stradalo pet osoba od čega dvije smrtno.

Godišnji troškovi procesa deminiranja u našoj zemlji su veoma visoki. Procjenjuje se da je za uspješno uklanjanje ostatka mina u BiH - što je realno izvesti u narednih 10 godina - potrebno oko 80 miliona konvertibilnih maraka godišnje. BiH nema ta sredstva, te ovisi o inostranim donatorima za konačno finaliziranje tog zadatka.