{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni dan borbe protiv korupcije

F
9.12.2007. u 14:21
0
0
Međunarodni dan borbe protiv korupcije
0
Međunarodni dan borbe protiv korupcije
Parlament BiH
Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije bit će održano u ponedjeljak u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u organizaciji Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TI BiH), uz podršku Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine (FOD BiH), Američkog udruženja pravnika (ABA – ROLI) i Regionalne antikorupcione inicijative.
UN Konvencija protiv korupcije (UNCAC) usvojena je 9. decembra 2003. u Meridi, Meksiko, od kada se i obilježava 9. decembar kao Međunarodni dana borbe protiv korupcije.

Od tada do danas 103 zemlje su ratifikovale UNCAC, uključujući i BiH, učinivši je tako prvim globalnim odgovorom na globalni problem korupcije. Dok korupcija ostaje jedna od najvećih prepreka za ekonomski i društveni razvoj, činjenica da su države u ovolikom broju prepoznale važnost zajedničke borbe na suzbijanju korupcije uliva nadu da zajednički angažman državnih institucija, civilnog društva i građana može rezultirati uspjehom.

BiH, nažalost, obilježava još jedan Međunarodni dan borbe protiv korupcije kao jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, stoji u saopćenju Transparency Internationala BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: