BiH
0

Međunarodni akademski skup na Ekonomskom fakultetu

FENA
"Izazovi tranzicije za EU integraciju i globalizaciju" tema je o kojoj će 9. i 10. oktobra raspravljati međunarodni ekonomski skup isključivo akademskog karaktera (ICES 2008.).

Domaćin skupa je, četvrti put od 2002. godine, Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Poseban segment konferencije predviđen je za pitanja akreditacije u visokom školstvu i priznatosti ekonomskih fakulteta prema svjetskim standardima, najavio je dekan sarajevskog Ekonomskog fakulteta Veljko Trivun na današnjoj pres-konferenciji.

Stoga će gosti biti generalni menadžeri dviju organizacija koje danas u svijetu akreditiraju ekonomske fakultete i poslovne škole. To su prof. Eric Cournel, generalni menadžer EFMD-a (Foundation for Menagement Development), asocijacije evropskog nivoa te John Fernendes, generalni menadžer američke akreditacijske asocijacije AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business).

Treći gost na skupu bit će renomirano naučno ime porijeklom iz BiH, prof. dr. Emir Kamenica, rođen u Sarajevu, tridesetogodišnji doktor ekonomskih nauka s Harvard univerziteta i Univerziteta u Čikagu te autor brojnih radova, a posebno onih objavljenih u vrhunskim časopisima iz ekonomije i menadžmenta, izjavio je na pres-konferenciji predsjednik pripremnog odbora konferencije i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić.

Učesnici konferencije bit će 120 naučnika iz više od 20 regionalnih te zapadnoevropskih zemalja.

-Zakon o visokom obrazovanju u BiH trebao je predvidjeti, a nije, osnivanje agencije za akreditiranje visokoškolskih institucija, istakao je danas aktuelni dekan. Ekonomski fakultet u Sarajevu, dodao je, jedina je regionalna obrazovna institucija članica i EFMD-a i AACSB-a i u procesu je dobivanja akreditacije.

EFMD akreditaciju trenutno ima 113 fakulteta u svijetu, a AACSB-a 555 fakulteta.

Akreditacija je rezultat izuzetno zahtjevnog i rigoroznog procesa prepoznavanja visokog međunarodnog kvaliteta institucije. Standardi su: najmanje 25 nastavnika u punom radnom odnosu, naučnoistraživački rad, jasna vizija upravljanja, interakcija s korporativnim okruženjem, internacionalizacija i drugi veoma rigorozni akademski zahtjevi.