{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodne sudije i tužitelji u BiH do 2013.

F
16.9.2009. u 18:50
0
16
Međunarodne sudije i tužitelji u BiH do 2013.
0
Međunarodne sudije i tužitelji u BiH do 2013.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu podržao principe (prvo čitanje) Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, kojima se definira mandat međunarodnih sudija i tužilaca.
U decembru 2009. ističe prijelazni petogodišnji mandat tokom kojeg su međunarodne sudije i tužioci postupali pred Sudom i Tužilaštvom BiH. Međutim, uslijedile su inicijative za produžetak ovog prijelaznog perioda i ostanak međunarodnih sudija i tužilaca i nakon 2009.

Predloženim izmjenama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija u prijelaznom periodu do 31. decembra 2012. u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Definirano je da međunarodni sudija može učestvovati u radu na započetom predmetu Odjela I Krivičnog odjeljenja samo ako je rad na tom predmetu započeo prije stupanja na snagu ovog zakona.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH bit će omogućeno produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u Posebnom odjelu za ratne zločine nakon 31. decembra 2009. Ovaj prijelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona je utvrđeno da međunarodni tužioci ne mogu biti zamjenici glavnog tužioca niti obavljati dužnost rukovodioca i zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: