{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodna zajednica: Usvajanje Zakona o obrazovanju korak naprijed

F
14.6.2007. u 15:30
0
0
Međunarodna zajednica: Usvajanje Zakona o obrazovanju korak naprijed
0
Međunarodna zajednica: Usvajanje Zakona o obrazovanju korak naprijed
Usvajanje dvaju zakona o obrazovanju u srijedu u Predstavničkom domu PSBiH, na koje se već dugo čekalo, predstavlja korak naprijed u oblasti koja je od osnovnog značaja za budućnost zemlje, a posebno za mladu generaciju, smatraju predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji.
Ovo se navodi u zajedničkom saopćenju Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU-a, Misije OSCE-a, Delegacije Evropske komisije u BiH, UN-a, te Svjetske banke, a povodom usvajanja zakona o visokom obrazovanju BiH i o Agenciji za predškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.

Ovi će zakoni, ocjena je ovih organizacija, osigurati značajne prilike za poboljšanje standarda obrazovanja u cijeloj BiH, te bi Dom naroda PSBiH trebalo hitno da ih usvoji kako bi se osigurala njihova što skorija implementacija.

"Moguće je da u budućnosti bude potrebno usvojiti daljnja poboljšanja ovih zakona. Međutim, njihovo usvajanje sada predstavlja prioritet kako bi se moglo započeti s promjenama", navodi se u saopćenju.

Zakon o visokom obrazovanju će omogućiti bolju mobilnost studenata i profesora, kao i priznavanje fakultetskih diploma i akademskih zvanja u okviru evropskog područja visokog obrazovanja.

Zakon bi trebalo da poboljša šanse za zapošljavanje mladih ljudi s fakultetskim diplomama u BiH i podstakne univerzitete da rade na otvoreniji i efikasniji način, navode ove organizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: