Miroslav Lajčak
0

'Međunarodna zajednica neće dozvoliti cijepanje BiH'

SRNA
Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak ocijenio je da međunarodna zajednica nikada ne bi dozvolila cijepanje BiH i da nema potencijala za nove sukobe u ovoj državi.

Lajčak, koji je i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, izjavio je za "Večernje novosti" da ne vidi rizike u bezbjednosnoj oblasti, iako raste tenzija i na političkom nivou i među građanima.

On smatra da je predloženi paket na butmirskim pregovorima dobar, jer jača državu i njene institucije i ubrzava napredak BiH na evropskom i evroatlantskom putu. 

"S druge strane on čuva institucionalne garancije zaštite vitalnih nacionalnih interesa sva tri konstitutivna naroda. Moramo da nađemo zajedničku poziciju koja je dobra za BiH", naglasio je Lajčak.

On je istakao da BiH nema izbora osim zajedništva i ocijenio  da Beograd u svemu tome igra konstruktivnu ulogu.

"Nisam ni za kakvo vještačko povezivanje Srbije i situacije u BiH. Filozofija evropskih integracija je takva da svaka država treba da odgovara za sebe. Beograd ne treba da radi to što treba da rade lideri u Republici Srpskoj", rekao je Lajčak.

On smatra da se Srbija, kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, "ponaša odgovorno" u vezi sa krizom u BiH i da šalje prave poruke.
"Treba tako i da nastavi - otvoreno, transparentno, "da jasno govori da podržava cjelovitost BiH i njen teritorijalni integritet", istakao je Lajčak.

Lajčak je dodao da postoje razlozi za "oprezni optimizam" u vezi sa skorim odmrzavanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije sa EU, navodeći da iz Brisela ima pozitivnih signala.

"Ima pozitivnih pomaka i sada svi očekuju najnoviji izvještaj glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza. Mislim da ima razloga za oprezni optimizam", rekao je Lajčak.