{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodna zajednica insistira na neovisnosti RAK-a

F
23.12.2009. u 17:08
0
2
Međunarodna zajednica insistira na neovisnosti RAK-a
0
Međunarodna zajednica insistira na neovisnosti RAK-a
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine mora se uzdržati od ugrožavanja neovisnosti Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), upozoravaju vodeći predstavnici međunarodne zajednice u pismu upućenom danas predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, prenosi RAK.
U zajedničkom pismu predstavnik OSCE-a za slobodu medija Miklos Haraszti, vršilac dužnosti šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Vadim Kuznjecov, visoki predstavnik i posebni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko i vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH Boris Jaroševič izrazili su zabrinutost zbog pokušaja Vijeća ministara BiH da da svoje tumačenje odredbi Zakona o komunikacijama i uvede nacionalne i političke kriterije za odabir članova Vijeća RAK-a.

Haraszti, Kuznjecov, Inzko i Jaroševič naglasili su da imenovanje članova Vijeća i direktora RAK-a treba biti zasnovano isključivo na integritetu, znanju i profesionalnim zaslugama.

Navodeći da Zakon o komunikacijama i Ustav Bosne i Hercegovine u dovoljnoj mjeri garantiraju ravnopravnu nacionalnu zastupljenost unutar Vijeća RAK-a, autori pisma dodaju da se zakonom izričito nalaže da se pri imenovanju ne koriste bilo kakvi nacionalni ili politički kriteriji.

Autori pisma također apeliraju na Vijeće ministara da ubrza proces imenovanja generalnog direktora RAK-a.

"Postupak imenovanja, koji još nije okončan, već više od dvije godine ugrožava djelotvorno funkcioniranje RAK-a", naveli su autori pisma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: