{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodna zajednica ima strategiju za BiH

S
4.10.2009. u 12:41
0
28
Međunarodna zajednica ima strategiju za BiH
0
Međunarodna zajednica ima strategiju za BiH
Foto: AP
Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da je međunarodna zajednica svjesna ozbiljnosti situacije u BiH i da finalizira strategiju koja bi trebalo da bude predstavljena narednih dana.
On je istakao da će se veoma brzo vidjeti da je međunarodna zajednica odlučna da pokaže ono što joj je nedostajalo posljednjih nekoliko godina, a to su vizija, strategija i zajednički stav po pitanju BiH.

Lajčak je za Radio Slobodna Evropa ocijenio da je svima jasno da trenutna situacija u BiH zahtjeva aktivnost i inicijativu međunarodne zajednice, jer su domaći lideri pokazali da trenutno nemaju potencijal, kapacitet da riješe situaciju vlastitim snagama.

On je rekao da međunarodna zajednica ima ogromnu odgovornost prema BiH u vidu visokog predstavnika i da mora da igra tu ulogu koju je sama sebi propisala.

"U zadnje tri godine međunarodna zajednica nije dovoljno dobro igrala tu ulogu i imamo posljedice", rekao je Lajčak, dodavši da međunarodna zajednica, u periodu kada se bavila Kosovom, nije željela da ulazi u probleme, drugim riječima da rješava probleme u BiH.

Na pitanje da li bi rješenje problema možda bila smjena premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, Lajčak je rekao da je BiH, 14 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, prošla fazu u kojoj mogu da se smjenjuju ključne političke figure.

"Treba da vodimo zemlju naprijed time da smanjimo ovo teško prisustvo međunarodne zajednice, jer jednog dana moramo doći do toga. A uklanjanjem ključnih političkih figura mi bismo izazvali teške političke potrese, kojima bismo zaustavili normalizaciju političkog života i političkog sistema", rekao je Lajčak, koji je i bivši visoki predstavnik u BiH.

On je dodao da je BiH u fazi kada je podnijela aplikaciju za NATO, kada planira da podnese aplikaciju za EU i kada ima ogromne šanse da postane članica Savjeta bezbjednosti UN, što, kako je rekao, nikako ne ide sa nekim administrativnim odlukama da se ukidaju ključni politički faktori.

"Ili je BiH ozbiljna zemlja, koja ima svoje probleme, ali jeste zemlja, ili je protektorat, ali onda hajde da zaboravimo na članstvo u Savjetu bezbjednosti, hajde da zaboravimo na evropske integracije i NATO, i onda hajde da tretiramo BiH kao protektorat. Ja to nikad nisam htio. Ja sam uvijek htio da tretiram BiH kao zemlju, da rješavamo njene probleme tako da je guramo unaprijed, a ne da idemo unazad", istakao je Lajčak.

Govoreći o odnosu Srbije prema BiH, Lajčak je rekao da je cijeni stav Srbije, čiji su predsjednik Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić javno i jasno više puta rekli da podržavaju teritorijalnu cjelovitost i integritet BiH, za šta, kako je naveo, zna da iskreno misle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: