Predstavnice Srebreničana
0

"Međunarodna zajednica glumi da nam pomaže"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Udruženja koja okupljaju porodice žrtava i preživjele genocida u Srebrenici donijet će konačnu odluku o odgađanju dženaze u Potočarima 11. jula na proširenom sastanku udruženja koji će se održati možda već večeras.

Ovo je poruka sa današnjeg sastanka s predstavnica udruženja koje okupljaju porodice žrtava genocida, koje su u zgradi Parlamentarne skupštine BiH primili ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić i potpredsjednik SDA, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Sadik Ahmetović.

Povod za najavu odgađanja dženaze bilo je hapšenje Midhata Salihovića na graničnom prijelazu u Orašju po potjernici Okružnog suda iz Bjeljine. Salihović, koji živi u inozemstvu, doputovao je u BiH kako bi prisustvovao dženazi u Potočarima.

Predstavnice srebreničkih udruženja su zahtijevale da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin javno izjasni o tome zašto je dao zeleno svjetlo bijeljinskom sudu za optužnicu protiv Salihovića.

Također će tražiti susret s američkim ambasadorom u BiH Charlesom Englishom, a ne s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, budući, kako kažu, da je novi visoki predstavnik nastavio s neradom kao njegov prethodnik Miroslav Lajčak.

Na sastanku, na kojem predstavnice Srebreničana nisu mogle sakriti emocije, te su skoro sve zaplakale, Hatidža Mehmedović je zatražila da se svi dokumenti o osumnjičenim Srebreničanima, "koji su krivi jer su ostali živi" dostave Sudu BiH, te da se ne dozvoli da se "naša djeca odvode u sud u Bijeljini, koji nije imao snage da privede nijednog zločinca odgovornog za genocid u Srebrenici".

Nepovjerenje u bijeljinski sud iskazala je i Kada Hotić, apelirajući na predstavnike vlasti da se za slučajeve iz Srebrenice sudi jedino na Sudu BiH.

  • Ako se nešto ne poduzme, nema više povratka. Povratnici će odseliti u Federaciju, a Mezarje će se zatvoriti, upozorila je Hotić, dodajući da "međunarodna zajednica glumi da nam pomaže".

U emotivnom nastupu je Munira Subašić kazala da od Evrope i svijeta treba tražiti da iskopaju jednu veliku jamu i tamo bace sve preživjele, "jer smo teški svima".

Ona je, također, ocijenila sramnim što na današnji sastanak nije došao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Svi prisutni zvaničnici su pozvali predstavnice udruženja Srebreničana da ne nasjednu na ovu provokaciju i da ne odgađaju dženazu.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić podržao je njihovo nastojanje da sve zločine u Srebrenici, i sa bošnjačke i sa srpske strane, procesuira Sud BiH, a ne lokalni sudovi "s kojima imamo loša iskustva".

Sarajlić je naglasio da je indikativno da je optužnica protiv Salihovića napisana još u augustu prošle godine, a tek sada objavljena. Naveo je da je predsjednik SDA Sulejman Tihić, koji nije mogao prisustvovati sastanku jer boravi u inozemstvu, već kontaktirao tužioca Barašina u vezi s tim.

  • Moramo izdržati sve udare, moramo se boriti institucionalno i insistirati na svim ljudskim načelima kao u ratu. Oni jedva čekaju da se dženaza odgodi, kazao je Sarajlić.

I ministar Halilović smatra da je cijeli slučaj tempiran pred dan ukopa 520 žrtava genocida, čime se želio postići efekt destabilizacije manifestacije obilježavanja genocida.

On je rekao da ovaj slučaj predstavlja stravično kršenje ljudskih prava i da izaziva uznemirenost žrtava, te da je usmjeren protiv povratka i reintegracije BiH kao države i društva.

Halilović je rekao da treba vidjeti koje korake pokrenuti kroz institucije sistema kako bi svi, a posebno tužilaštvo, radili svoj posao.

Potpredsjednik SDA Ahmetović je udruženjima Srebreničana predložio da iskoriste ovosedmične sjednice Vijeća ministara BiH i PSBiH i pokrenu inicijativu da se 11. juli proglasi danom žalosti u cijeloj BiH.

On smatra da će se kroz raspravu vidjeti odnos prema Srebrenici, posebno u svjetlu rezolucije Evropskog parlamenta koji je 11. juli proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.