BiH
0

Međunarodna verifikacija piramida kod Visokog

FENA
Danas je u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održan sastanak delegacija ovog i Tuzlanskog kantona sa grupom egipatskih eksperata iz oblasti arheologije i geologije, koji se nalaze u posjeti Arheološkom parku: Bosanska piramida Sunca. Prema ekspertima, u Visokom se nedvojbeno nalaze piramide - djelo ljudskih ruku.

Kako su nakon sastanka izjavili premijer ZDK-a Miralem Galijašević i premijer TK-a Enes Mujić, delagacije dvije Vlade razgovarale su i o aktuelnim privrednim i drugim dešavanjima u ova dva kantona.

"Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastavit će da pruža podršku istraživanjima u sklopu Arheološkog parka: Bosanska piramida Sunca i sigurni smo da je ovo projekt koji zaslužuje podršku državnih i federalnih vlast", izjavio je premijer Galijašević.

Press konferenciji prisustvovao je i Semir Osmanagić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, koji je rekao da su egipatski stručnjaci – eksperti za piramide u posjetu BiH stigli kako bi "bosanskim piramidama dali međunarodnu verifikaciju".

"Eksperti se trude da nam pokažu šta mi ovdje imamo i sa zadovoljstvom mogu reći i ponoviti, da uz Egipat i BiH postaje zemlja piramida", izjavio je Osmanagić.

Dr. Nabil Swelim, egipatski ekspert za piramide, rekao je da ono što je vidio na piramidi Mjeseca "nedvosmisleno potvrđuje da se radi o građevinama nastalim ljudskim rukama".

"Imate što druge zemlje nemaju. Ove se stvari moraju otkriti svijetu, kako bi se moglo naučiti više o civilizaciji. Za nas ovo više nisu hipoteze i pitanje je samo gdje, u koje vrijeme i koju civilizaciju smjestiti ove građevine", u prisustvu najviših zvaničnika vlada ZDK-a i TK-a, kao i predstavnika Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca izjavio je dr. Nabil Swelim.