Sutra u Sarajevu
0

Međunarodna radionica o upravljanju vodnim resursima

FENA
Trodnevna međunarodna radionica o upravljanju prekograničnim vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi, čiji su domaćini Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), bit će otvorena u ponedjeljak, 18. maja, u Sarajevu.

Cilj „Međunarodne radionice o integriranom upravljanju prekograničnim vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi“ je da potakne razgovore na visokom nivou o saradnji na polju prekograničnih vodotoka u regionu, a u vezi s institucionalnim i pravnim ambijentom, višenamjenskim korištenjem vodnih resursa i prilagođavanjem klimatskim promjenama. Također će omogućiti razmjenu dobrih praksi, identificiranje uskih grla i iznalaženje sljedećih koraka.

Radionicu će otvoriti generalni sekretar RCC-a Hido Bišćević, viši savjetnik izvršnog sekretara UNECE-a Patrice Robineau, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Reuf Hadžibegić, direktor za vode u Ministarstvu za zaštitu okoliša Njemačke Fritz Holzwarth i član Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Mitja Bricelj, saopćeno je iz RCC-a.

Očekuje se da će tokom ova tri dana stručnjaci iz JIE precizno odrediti situaciju koja se odnosi na prekogranične vodotoke u regionu kako bi se u njihovo upravljanje unijele pozitivne promjene i položila osnova za strateške smjernice budućem radu u okviru UN-ove Konvencije o vodama i drugih političkih foruma.
Radionica je organizirana u saradnji s Globalnim partnerstvom za vode/Mediteran i Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save, uz finansijsku pomoć vlada Švedske i Švicarske.

Kao nasljednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Vijeće za regonalnu saradnju (RCC) pomaže regionalnu saradnju te podržava evropske i euroatlantske integracije u jugoistočnoj Evropi. Vijeće se u svom radu fokusira na šest prioritetnih područja: ekonomski i društveni razvoj, energetika i infrastruktura, pravosuđe i unutrašnji poslovi, sigurnosna saradnja, izgradnja ljudskih potencijala, te parlamentara saradnja kao tematika koja prožima sva područja. Sjedište RCC-a je u Sarajevu.