Valentin Inzko
0

'Međunarodna pažnja prema BiH na najvećem stepenu'

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istakao je da današnja posjeta ministra inostranih poslova Španije Miguela Angela Moratinosa BiH, nakon zajedničke posjete potpredsjednika SAD Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javijera Solane, jasno ukazuje na najveći stepen međunarodne pažnje prema događajima u BiH i njenoj evropskoj i transatlantskoj budućnosti.

Inzko je tokom susreta sa ministrom inostranih poslova Španije istakao da vlasti u BiH moraju preuzeti odgovornost za izvršavanje traženih reformi, a posebno onih koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je iz OHR-a.

Prema njegovim riječima, trenutni prioritet međunarodne zajednice jeste tranzicija iz OHR-a u prisustvo predvođeno EU tako što će biti ispunjeni ciljevi i uslovi koje je utvrdio Savjet za provođenje mira.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU upozorio je da je krhka politička atmosfera u BiH i dalje daleko od toga da bude pogodna za tako potrebne reforme, te naglasio da negativna retorika i nacionalistički program usporavaju napredak prema EU, navodi se u saopštenju.

U razgovoru Moratinosem o trenutnoj političkoj situaciji, a posebno o napretku koji je postignut, Incko je istakao da je potrebno još mnogo uraditi kako bi se zemlja približila deklarisanom cilju evropske i transatlantske integracije.

Inzko je rekao da je razočaravajuće što jedan jasan zahtjev, zakon o kretanju i kontroli naoružanja, nije juče prošao u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uprkos obećanjima da će liberalizacija viznog režima biti prioritet.

Inzko se danas susreo i sa njemačkim državnim sekretarom za odbranu Peterom Vihertom, sa kojim je razgovarao o napretku u reformi odbrane i na putu BiH ka punom članstvu u NATO-u.

''Politički lideri u BiH dali su podršku državnom vlasništvu nad nepokretnom imovinom, a državne i entitetske vlasti moraju sada usvojiti i provesti sporazum o prenosu'', istakao je Inzko i zaključio da politički lideri BiH moraju doći do rješenja i ostaviti po strani svoje uske stranačke interese.